Nepal 2015

På grund av jordbävningen som drabbade Nepal i april blev det ett något modifierat program som genomfördes i juni .

Huvudsyftet med Nepalresan var att undersöka förutsättningarna för ett utbildningsprojekt med Female Health Care Volunteers (FHCV) och på denna väg eventuellt kunna minska förekomsten av ”Early Childhood Caries” (ECC).

ECC har blivit ett skenande problem i många länder och är i somliga delar av världen den främsta anledningen till missade skoldagar. Då barnens tänder redan är gravt karierade vid skolstart var tanken att utbilda FHVC som redan idag har hälsoinriktade uppgifter i sina byar; såsom att ge vaccinationer, dela ut vitaminer med mera.

Under två dagar hölls utbildning för 50 kvinnor i staden Biratnager i östra Nepal. Detta kunde genomföras tack vare engagerade lokala tandläkare och personal då utbildningen var tvungen att ske på hemspråket nepali.

Även föreläsningar på tandläkarhögskolan och för lokala tandläkare genomfördes samt ett skolprojekt med screening, behandling, undervisning samt utdelning av tandborstar och tandkräm. Denna skola kommer även att fortsättningsvis sponsras med tandkräm och tandborstar.

I Kathmandu ägnades en dag åt deltagande i ett Safe motherhood- program då både kvinnor och barn screenades. De fick tandborstar och information och blev erbjudna gratis fortsatt vård hos en lokal tandläkare som är ordförande i Manang Women Empowerment Group. Manang är ett isolerat område i Nepal med konstant brist på vårdpersonal. Det finns en välutrustad tandklinik i området men den är mycket sporadiskt bemannad. Tillsammans med denna grupp planeras nu ett projekt i Manang district i Nepal. Mera om detta kan ni framöver läsa på vår hemsida.

Efter drygt två veckor i Nepal fortsatte resan upp till Ladakh med deltagande i ett ”dental camp” organiserat genom http://himalayanhealthproject.org/ som vi i TLUG samarbetar med genom att förmedla intresserade tandläkare.

Ni som är intresserade att följa med till Nepal nästa gång kommer hitta information på vår hemsida om hur projektet kommer att utformas. Preliminär tid för projektet är oktober 2016 med tanke på optimala väderförhållanden. Eventuellt kommer det även att bli en resa i april/maj.

Håll utkik på vår hemsida där mer information kommer att komma inom kort

/Tandläkare Lena Irwe

Andra reseberättelser

Burkina Faso
Burkina Faso November 2019

Burkina Faso November 2019

Reseberättelse  Burkina Faso November 2019, Julia Persson Vi landade i ett varmt och soligt Burkina Faso, på flygplatsen i Ouagadougou en lördagseftermiddag. Då hade vi lämnat Sverige kvällen innan, med flyget via Bryssel där vi övernattade. På flygplatsen...

Tanzania
Tanzania november 2019

Tanzania november 2019

Ulf, Camilla, Marie, Kristina Jag vaknar plötsligt till. Ett molntäcke öppnar sig, jag skymtar gröna fält och en bred grusväg. Kaptenen gör sig redo för landning. Jag var här för ett år sedan men känner inte igen flygplatsen. Det är 48 timmar sedan vi lämnade...

Tanzania
Tanzania juli 2019

Tanzania juli 2019

TWEYAMBE, TANZANIA Processed with VSCO with hb1 preset Mission completed – sammanfattning av utfört pilotprojekt: 7 skolor besökta 2 uppstartade övervakat tandborstprojekt 2400 personer undervisade 666 barn screenade 48 fissurförseglingar 3 stycken trötta och...

Tanzania
Tanzania februari 2019

Tanzania februari 2019

Från höger: Felix Andreasson, Morid Safi, Kazi Said, och Omma Moonfalk Den sjätte gruppen som reste till Mufindi i sydvästra Tanzania för Tandläkare utan Gränsers räkning bestod av tandläkarna Kazi Said och Felix Andreasson, tandhygienisten Morid Safi, och...

Tanzania
Tanzania november 2018

Tanzania november 2018

Vi var fyra tandläkare som reste iväg till Tanzania Ulf och Camilla från Sölvesborg, Kristina från Malmö och Sam från Stockholm.  Två månader innan vår avresa träffade vi Bodil i Stockholm då vi fick värdefull information om landet. Kristina fick en resväska...

Tanzania
Tanzania februari 2018

Tanzania februari 2018

Resan för Olivia, Lena och Maja började på Arlanda den 9e februari. Emelie anslöt till resan i Istanbul samma dag. Maja åkte ett annat flyg för att få med sig mer bagage med tandborstar och material, men flyget blev försenat och landade i Dar es Salaam flera timmar...

Har du en fråga?

15 + 11 =