Nepal September 2016

Vi landade på Kathmandus flygplats förväntansfulla inför vårt uppdrag i Nepal.

Resan började med några dagar i huvudstaden som bjöd på vackra tempel, luftföroreningar, asiatisk mat och glada nepaleser.

Vårt första jobbuppdrag var i södra Nepal, mot gränsen till Indien. Vi var en grupp på 13 tandläkare och tandläkarstudenter från universitetet i Kathmandu (vi 3 svenskar och 10 Nepaleser) som åkte för att arbeta i Nawalparasi (Lumbini). Det var god stämning i bilen, det sjöngs allsång i flera timmar, nepaleserna sjöng Bollywood och vi sjöng svenska sånger. Det tog lång tid att ta sig mellan Kathmandu och Nawalparasi, 11 timmar bestämt. 21 mil var sträckan. Vilket ger en medelhastighet på 20 km/ timmen. Vägarnas skick var mer off road safari än vad vi skulle kalla motorväg. Dock var chauffören Pappu mycket duktig och det var inte en obehaglig resa. Men som ni säkert förstår bör man inte vara känslig för att bli åksjuk om man ska till Nepal.


I 40 graders värme jobbade vi under primitiva förhållanden på ett mindre sjukhus och på en skola i Lumbini. Utan el, bläster och sug utförde vi atraumatiska glasjonomerfyllningar och fluorlackade på löpande band. De nepalesiska kollegorna stod för screening och extraktioner.

Då vi hade jobbat klart bjöd Chitwan national park på spännande safari med bland annat krokodiler, noshörning, elefanter och apor.

Efter några dagars vila i Kathmandu var det dags för nästa Free Dental Camp. Vi åkte till vackra Ramechhap öster om Kathmandu. Aldrig tidigare hade det varit en tandläkare i byn där vi jobbade. Det berättades för oss att om människorna här fick tandvärk behandlades det med örter, antibiotika eller med ett glödgat spett hos smeden.

Nepaleser är väldigt gästvänliga människor som ofta är glada och skrattar. Landet är mycket vackert med sina höga berg. Tandvården i landet är eftersatt, speciellt på landsbygden där den på många ställen är obefintlig. Sockerkonsumtionen är hög vilket vi såg i skolorna där barnen har klubbor i munnen vid skolstart på morgonen. Kunskapen och uppfostran om munhygien har ett mycket stort behov av att förbättras.

3 tandläkare på pilotuppdrag för tandläkare utan gränser i Nepal
Cecilia Lindström, Sofia Settergren och Emil Axelsson

Andra reseberättelser

Burkina Faso
Burkina Faso November 2019

Burkina Faso November 2019

Reseberättelse  Burkina Faso November 2019, Julia Persson Vi landade i ett varmt och soligt Burkina Faso, på flygplatsen i Ouagadougou en lördagseftermiddag. Då hade vi lämnat Sverige kvällen innan, med flyget via Bryssel där vi övernattade. På flygplatsen...

Tanzania
Tanzania november 2019

Tanzania november 2019

Ulf, Camilla, Marie, Kristina Jag vaknar plötsligt till. Ett molntäcke öppnar sig, jag skymtar gröna fält och en bred grusväg. Kaptenen gör sig redo för landning. Jag var här för ett år sedan men känner inte igen flygplatsen. Det är 48 timmar sedan vi lämnade...

Tanzania
Tanzania juli 2019

Tanzania juli 2019

TWEYAMBE, TANZANIA Processed with VSCO with hb1 preset Mission completed – sammanfattning av utfört pilotprojekt: 7 skolor besökta 2 uppstartade övervakat tandborstprojekt 2400 personer undervisade 666 barn screenade 48 fissurförseglingar 3 stycken trötta och...

Tanzania
Tanzania februari 2019

Tanzania februari 2019

Från höger: Felix Andreasson, Morid Safi, Kazi Said, och Omma Moonfalk Den sjätte gruppen som reste till Mufindi i sydvästra Tanzania för Tandläkare utan Gränsers räkning bestod av tandläkarna Kazi Said och Felix Andreasson, tandhygienisten Morid Safi, och...

Tanzania
Tanzania november 2018

Tanzania november 2018

Vi var fyra tandläkare som reste iväg till Tanzania Ulf och Camilla från Sölvesborg, Kristina från Malmö och Sam från Stockholm.  Två månader innan vår avresa träffade vi Bodil i Stockholm då vi fick värdefull information om landet. Kristina fick en resväska...

Har du en fråga?

11 + 4 =