Reseberättelse Filippinerna mars 2020

– Pernilla Karlgren-Andersson & Ellinore Jacobsson

Dag 1, fredag 6 mars. Pernilla vid pennan.

Sätter mig på flyget från Kastrup till Dubai där jag skall möta upp resten av truppen. Allt flyter på bra till Dubai. Vid gaten till Cebu träffas vi igen jag Pernilla/tandsköterska, Sanaz/tandsköterska, Irman/tandhygienist och professionell idrottare i MMA, Ellinore/tandläkare och Magnus/tandläkare och ansvarig för projektet. Känns roligt att träffas igen trots att vi ej känner varandra, alla känns så avslappnade.

Efter en lång flygtur är vi framme i Cebu där vi tar en taxi till färjelägret där båten skall avgå klockan 21. Lyxiga våningssängar på galonbäddar blir våran logi för natten. Påminner mig om en stor sjukhussal. Det första jag noterat angående toaletterna är att man inte kan spola utan det gäller att ösa vatten ur en hink. Lyckas sova en liten stund, ganska varmt på färjan.

Dag 2, lördag/söndag 7–8 mars. Pernilla vid pennan.

Båten anländer till Palompon ca 05.00 då vi tar en cykeltaxi till våra lägenheter. Stället vi skall bo på heter Palompon lodge. Min första reflektion är att det är snyggt och rent, en fin lägenhet vilket jag inte hade förväntat mig. Går en sväng ut på byn och hamnar på lokal marknad, fantastiska frukter, fisk, kött m.m. Man känner lukten av alla möjliga saker speciellt asiatisk fisksås.

Stannar på ett lunchställe och äter vår första måltid som bl.a. bestod av stekta räkor. Sedan bar det av med cykeltaxi till stranden för lite bad och sol. Stackars cykel chauffören som fick kämpa i 30 graders värme. Nu blir det genomgång inför morgondagens övningar. Vi avslutar kvällen med middag på torget som liknar en stor grillbar. Man bara tar vad man önskar så grillas det på plats.

Det doftar allt från fisk till korv. Godnatt.

Ellinore och Pernilla

Dag 3, måndag 9 mars. Ellinore vid pennan.

Dagen började med en joggingtur som ledde oss ut ur byn upp mot närliggande berg. Den inte allt för trevliga luften bestående av avgaser och rök från eldning av kokosnötter fick bytas ut mot lite fräschare djungelluft. Efter detta smakade frukosten på balkongen extra gott. Mrs. Flora som är rektor på skolan hämtade upp oss med bil kl. 08.00. Förutom vi i TLUG-gänget fick vi idag också hjälp av Martina som arbetar för Santiago-stiftelsen. Första stoppet var på TLUG förråd där vi hämtade tandvårdsprodukter. En skumpig bilresa ledde oss fram till Santiago skolan där vi blev mottagna av de underbara barnen som sjöng och dansade för oss. Det fälldes både en och annan tår bland volontärerna. Resten av dagen ägnades åt att undersöka samtliga skolbarn från förskoleklass till klass 6. Det var varierad förekomst av karies och vissa av volontärerna fick se mer karies än vad de tidigare hade gjort. Svetten lackade och det iskalla vattnet som de snälla lärarna serverade uppskattades! Jag hade köpt en billig pannlampa för att använda vid undersökningarna men den var inget att ha, tur nog så fick jag låna Pernillas ordentliga pannlampa från skidspåret. Efter jobbet blev det middag och lite relax på balkongen med en iskall vattenmelon.

Dag 4, tisdag 10 mars. Pernilla vid pennan.

Dagen startade med en joggingtur och frukost på balkongen. Magnus fick till frukostäggen perfekt så nu är han officiell äggkokare, dagen innan var dom väldigt löskokta. Mrs. Flora kom och hämtade upp oss och sen bar det av på en mycket skumpig grusväg till skolan. Dagens övningar bestod av allt från extraktioner, fluorlackningar, ART-fyllningar, depuration och munhygieninstruktioner. Alla barnen sitter så disciplinerat och väntar på sin tur. Lärarna hjälper till med översättningar och kan även trösta om någon blir ledsen. Mitt i dessa behandlingar var det lösa hundar, kor som gick och betade utanför staketet och galande tuppar.

Vi avslutade dagen med basketmatch tillsammans med barnen, det var en väldigt svettig och rolig match. Jag har noterat att man inte har mobiltelefoner utan rör sig aktivt på rasterna, barnen leker och är väldigt aktiva hela dagarna. När vi skulle åka fick jag en kram av en flicka, man bara smälter när man ser hur glada barnen är trots de rådande förhållandena. Gänget avslutar denna dag med en tur till stranden för ett kvällsdopp och middag.

Dag 5, onsdag 11 mars. Ellinore vid pennan.

Idag blev det undervisning i klassrummen och vi delade upp oss i par och tog en klass i taget. Vi pratade om vad tänder används till, vad som gör en tand ledsen (socker) och vad som gör en tand glad (tandborstning med tandkräm). Vi undervisade tandborstteknik och delade ut nya tandborstar och tandkräm till alla barnen. En av tuberna med tandkräm hade blivit halvvägs uppäten av en liten mus i förrådet, hoppas den har riktigt friska och fina tänder nu. Barnen är helt underbara och lärarna på skolan likaså. Dansen små grodorna var väldigt populär bland barnen.

Efter lunch var det dags att åka vidare till nästa skola, Tinubdan, där vi startade med undersökningar. Några av barnen var inte i skolan idag så det är ca 20 av 90 barn kvar att undersöka. Vi fick skjuts in till stan av en lärares man och då blev det till att sitta på flaket och det fläktade väldigt skönt. Tjejerna tog ett varv på stan och shoppade nya byxor och kjolar och upptäckte nya delar av Palompon. Det är inte så många turister som kommer hit så vi sticker ut ganska ordentligt här men alla är väldigt välkomnande och trevliga mot oss!

Ellinore

Dag 6, torsdag 12 mars. Pernilla vid pennan.

Idag startade vi dagen med powerwalking, men tog en annan väg som inte luktade så mycket sopor. På denna väg ser man att dom flesta bor i skjul med plåttak, det behöver nog inte bli storm för att dom skall blåsa bort. Vi startade dagen på skolan Tinubdan med behandlingar, våran grupp synkar bra så det går fortare än vad vi räknat med. Vi hade också tid till att behandla några lärare. Min notering är att lärarna här är lite mer avvaktande, inga lärare ville sitta ner och äta lunch med oss.

När vi var klara så åkte vi till boendet och slappade en stund, dock inte jag och Irman som tränade styrketräning med gummiband. Irman är en mycket bra PT. Vi tog sedan en kvällspromenad till en utsiktsplats där man såg ut över hela Palompon och en fantastisk solnedgång. På vägen ner till byn sprang massor av barn med oss och busade, underbart glada barn man bara smälter. Jag och Ellinore tog en promenad ner i byn och hamnade på zumba pass med Filippinare på torget, jättekul. När vi kom tillbaka diskuterade vi nyheterna om Coronaviruset då vi fått reda på att in- och utresa med båtar blåses av fr.o.m. söndag midnatt. Vi bestämmer att ha morgonmöte imorgon för beslut om hemresa. Hela Manilla är lockeddown. Godnatt.  

Dag 7, fredag 13 mars. Pernilla vid pennan.

Efter gårdagens svenska-filippinska nyheter med Coronaviruset blir beslut att åka hem. Vi vill inte fastna här i en månad. Det går ej boka om flygbiljetterna pga. inga flygstolar lediga, alla vill ta sig hem till sina hemländer. Vi beslutar att köpa nya biljetter till Arlanda, jag får också flyga till Stockholm pga. Danmark stängt gränsen för in- och utresa. Så det känns lite sorgligt i hjärtat men man får tänka på att vi gjort en fantastisk insats med att hjälpa barnen på två skolor. Barnen är ju huvuduppdraget med Tandläkare Utan Gränser. Det finns värre saker i livet. Helt klart har vi i gruppen fått mersmak på att åka som volontärer. Vi får nu se hur våran båtfärd över till Cebu slutar, vanliga färjan inställd. Resten av dagen åker vi till förrådet och gör inventering av all utrustning. Sedan blir det bad och sol vid stranden Sergio. Kvällen avslutas med Zumba och middag på torget. Torget är som en stor grill, det ryker överallt av glöd från grillarna. Godnatt.

Pernilla

Dag 8, lördag 14 mars.

Pernilla vid pennan. Vi hämtas kl. 05.20 med minibuss ca 2 timmar till Ormoc där båten avgår till Cebu. Åker in till ett köpcentrum och strosar med lunch. Sedan blir det en lång flygresa Cebu-Singapore-Dubai och Stockholm. Jag landar i Skåne ca. klockan 18 på söndag kväll. Det kändes lite sorglig att ta avsked på Arlanda men vi kommer tillbaka. En sak jag lärt mig efter denna veckan är att vi har det oförskämt bra i Sverige, vi behöver aldrig gå hungriga vilket inte är självklart i Filippinerna. Barnen är otroligt glada och väluppfostrade.

Andra reseberättelser

Har du en fråga?

9 + 10 =