Reseberättelse Filippinerna oktober 2018

Tandläkare Utan Gränsers första volontärtrupp till Filippinerna, oktober 2018, består av tandhygienisterna Tara, Jenny, Irman och Maloue, samt tandläkare Magnus. En gång tidigare, mars 2018, var Magnus nere själv och rekade och förberedde inför detta. Ett nytt projektland har nu öppnats.

Måndag 8 oktober

Efter en flygresa med Emirates Arlanda-Dubai-Cebu på ca 20 timmar har vi sedan tagit en färja från Cebu över till Palompon på ön Leyte, där vi ska arbeta två veckor. Flygbiljetten tur och retur kostar knappt 7000 kr. Resan tar ca 30 timmar totalt innan vi är framme helt.

Färjan tog sex timmar från 21.00 söndag kväll. Framme måndag gryning 03.00. Stort plus att det finns galonbäddar på färjan och man får en filt, kan ligga och sova färden över.

Framme i Palompon var det avtalat att vi skulle bli upphämtade och transporterade till vårt boende, Palompon Lodge. Men detta har inte fungerat. Vi får stå och diskutera lite i gryningen, och åker tills slut i varsin cykel-tuk-tuk med alla väskor. Ser ganska roligt ut. Maloue är rädd att hennes cykelkille inte ska orka.

Vi får sova några timmar, blir hämtade av rektor mrs. Flora lite efter kl. 9. Vi köper 200 plastmuggar på en lokal superstore. Expediterna räknar muggarna gång på gång. Dom kostar 18, 20 eller 22 PHP och har olika streckkoder. Man kan tycka att det borde kunna göras smidigare, men alla muggar ska absolut noggrant blippas och dubbelkollas innan vi till slut får betala. Tar över en timme att köpa dessa muggar.

Sedan med skåpbil ut till vår första skola, Santiago Elementary School. Framme står alla barn och lärare och viftar med filippinska och svenska flaggor. Vi blir varmt mottagna med dansshow och tal.

När vi ska komma igång med att börja screena barnen visar det sig att skolan inte har kunnat kopiera upp blanketterna. Vi får tänka om; tjejerna går in i en klass för undervisning om tandborstning och information om projektet övervakad tandborstning. Irman och jag i en annan klass. På så sätt står vi inför alla klasserna utom Kindergarten och 1:st grade.

Vi åker in mot byn igen vid 4-tiden, hämtar ut och betalar 600 tuber tandkräm som var förbeställda. Irman försöker köpa en t-tröja i sin storlek. Han är ganska biffig och lång; ser rätt roligt ut med fyra filippinska expediter som är ungefär halva hans längd och väger kanske en tiondel, när dom försöker hitta rätt storlek.

Vi hittar ett jättemysigt litet matställe. Det blir en massa småskålar med mycket grönsaker och fisk/skaldjur. Jättegott och kostar 12 kr per person.

Tisdag 9 oktober

Irman inspirerar till att vi alla fem går upp halv sju och sticker ut på en löprunda. Känns väldigt hurtigt. Och är mycket roande och ovanligt för lokalbefolkningen att se på!

Snabb frukost och mrs. Flora och hennes man kommer och hämtar oss punktligt kl. 8 som det var avtalat.

Ute på skolan delar vi upp oss i två par, där den ena i paret screenar barnen och den andra registrerar, och den femte personen står bakom och assisterar, håller rent och snyggt. Vi växlar runt positioner under dagen. Vi klarar av 1:st grade till och med 4:th grade. Det regnar våldsamt mitt på dagen så man nästan får skrika till varandra. På slutet av dagen tittar vi också hälften av lärarna i munnen, kommer fram till att några onda rotrester kan extraheras på plats på skolan, och att de kan få lite tandstensskrapning utfört.

Hem igen med mrs. Floras bil från skolan vid halvfemtiden. Vi blir avsläppta på en badstrand strax innanför Sergi´s. Vi tar ett dopp i havet i underkläderna. Går en promenad in till centrum därifrån.

Vi lagar mat hemma på lodgen. Tar en öl på balkongen och sitter med sammanställning av dagens screeningar en timme. Det blixtrar våldsamt borta vid horisonten hela kvällen. Men åskan hörts inte hit. I säng vid 11.

Onsdag 10 oktober

Upp 06.15 för en gemensam löprunda vi alla fem. Har man sett en sportigare TLUG-trupp någon gång? Idag hittar vi vägen upp bakom byns centrum och landsvägen upp i djungeln. Efter frukosten hämtning av mrs. Flora och hennes man. Ute på skolan screenar vi resten av barnen, 4-5-6 grade och Kindergarten, men nu som två grupper med två i varje, och den femte börjar med tandborstinstruktioner i klasserna, och vi delar så ut tandborstar, tandkräm och plastmuggar till alla skolbarnen.

Vi börjar också med barnens behandlingar, fluorlackningar, fissurförseglingar och några extraktioner. Och en del av lärarna, och ungefär 15-20 av föräldrarna, får också behandling. Allt fungerar smidigt och vi jobbar jättebra i grupp och hjälper varandra i de olika momenten.

Färdiga strax före fem. Blir skjutsade till Sergi´s och tar ett kvällsdopp i havet. Stannar kvar på Sergi´s och äter middag och tar en öl. Tillbaka hem med motorcykel-tuk-tuk; Jenny, Maloue, Tara och Irman inne under tuk-tuk-ens plåtöverbyggnad, jag stående bakom på en liten stålkant. Stackars motorcykeln har nog aldrig haft så tung last.

Lite snack på balkongen och mer jobb med sammanställning av screeningstatistiken. I säng vid 11 i kväll också.

Torsdag 11 oktober

Löprunda denna morgon också!

Ut till skolan som vanligt 08.00. Strax efter lunch har vi jobbar klart alla barnen. Det blir en del extraktioner på lärarna och föräldrarna. Direkt hem efter jobbet vid halv fem. Vi slappar lite på balkongen. Tjejerna går på fotbehandling. Vi hämtar hamburgare från ett litet hak i närheten. Vi blir fotograferade och utlagda på nätet #turistas. Dom har nog aldrig haft västerlänningar som gäster innan.

Fredag 12 oktober

Löprunda som vanligt på morgonen. Idag till och med intervaller i en seg backe i djungeln bakom Palompon. Sedan ut till skolan. Vi gör klart allt på de sista barnen. Kommer 5-6 föräldrar också, som får behandling.

Vi gör klart all statistik kring övervakade tandborstprojektet. Vi packar ihop all utrustning och gör iordning efter oss. Tyvärr har vi råkat blanda ihop några högar med blanketter och får göra om ganska mycket jobb. Det är nog trots allt bäst att spara all registrering tills man är färdig på en ort, en skola.

Det regnar kopiöst mycket i en timme. Vi äter en jättegod lunch med lärarna. När det till slut slutar regna sopar barnen bort allt vatten på basketplanen. För nu blir det basketmatch! Först TLUG-gänget mot lärarna. Sedan TLUG mot barnen. Mycket svettigt men fantastiskt kul. Vi slår lätt lärarna. Dom behöver verkligen träna på sitt försvarsarbete… Men vi får stryk mot barnen!

Får skjuts in till Sergi´s. Tar ett dopp i havet och en öl där. Sedan motorcykel-tuk-tuk tillbaka till vårt boende. Pizza på balkongen. Några av oss går ut en sväng på stan på kvällen.

Lördag 13 oktober

Vi tar trimaran-färja, en timme ut till Kalanggaman, en semesterparadisö där vi ska vila och slappa över helgen. Lite struligt innan vi kommer iväg från Palompon. Det är inte helt lätt att fatta deras filippinska kösystem, om det nu finns något sådant. När vi kommer ut på havet ser vi delfiner och flygfiskar runtom vår färja.

Sen har vi en härlig vistelse med bad, snorkling och mycket sol. Sitter sent på kvällen och pratar med ett gäng filippinska ungdomar som är där och tältar. Stjärnorna gnistrar otroligt starkt över hela himlen. Åskan mullrar långt borta över land.

Söndag 14 oktober

Vi vaknar i våra små trähyddor som snabbt blir varma när solen stiger. En del myggbett, men annars har natten varit perfekt. Hem igen med trimaran vid 3 på eftermiddagen. Nu också lite struligt med avgångar och tider.

Vi äter middag på Franz kafé som väl är ett snofsigt och dyrt ställe. Blir 1500 PHP med mat och dryck för oss alla fem (54kr per person).

Stuvar om och packar mer tandvårdsmaterial inför kommande veckan.

Måndag 15 oktober

Vi blir hämtade av mrs. Flora. Hon har under helgen åkt till grannstaden Ormoc som är mycket större än Palompon. Har där hittat billigare plastmuggar. Jag får 4000 PHP tillbaka av de pengarna hon fått i förväg för att köpa muggar. Fast vi får betala för diesel 700 PHP.

Tar med alla tandvårdsgrejer till nya skolan, Palompon North Central. Vi har nu ett stort förvaringsrum ordnat där, vägg i vägg med sir Richards kontor. Dom har satt in galler över fönstren åt oss så att det ska vara inbrottssäkert.

Stort välkomstprogram för oss med, sång, dans, show och tal. Dom har gjort halsband åt oss av sönderklippta gamla bortkastade läskflaskor i olika färger. Plastbitarna har dom smält i kanterna så de ska bli jämna och släta.

Sedan screenar vi, två och två, två klasser 1:st grade, och en specialklass. Den femte personen går parallellt med detta i klassrummen och börjar instruera, både inom övervakade tandborstprojektet och utom det. Till denna skolan har vi valt 1:st 2:nd och 4:th grade till projektet. Det är tre klasser i 1:st och två klasser i 2:nd och 4:th, totalt sju klasser. Dessa sju klasser får alltså instruktioner, tandborste, tandkräm och plastmugg. Men alla klasserna får tandborstinstruktion och besök i klassrummen.

Vi berättar att alla eleverna är välkomna om de har något speciellt besvärligt eller smärtsamt problem, och att också lärarna får komma på behandling om de vill.

Vi äter lunch med två av lärarna. Fortsätter efter lunch med screening och besök i klassrummet. Klara vid halv fem, helt slutkörda men nöjda med dagens insats.

Härifrån tar vi en promenad hem på 10-15 minuter. Middag på Day and Night.

Tisdag 16 oktober

Nu går vi till skolan. Screenar vidare 4:th grade och en del eftersläntrare från 1:st och 2:nd som varit frånvarande igår. Undervisar också färdigt de sista klasserna före lunch.

Strax efter lunchen blir vi klara med den sista screeningen och kan börja med behandlingarna. Det blir fissurförseglingar, fluorlackningar, depurationer och några ART-fyllningar. De övriga klassernas elever hade vi lovat att hjälpa med smärtsamma och infekterade tillstånd. Det kommer ett tjugotal. En del kan vi hjälpa, andra måste vi säga nej till pga. bristande utrustning.

Alla elever med planerade extraktioner får med sig en lapp hem med föräldragodkännande, som skolan ordnat och skrivit ut mycket snyggt och proffsigt. Vi jobbar fram till strax före kl. fem. Det börjar nästa skymma innan vi börjar gå hemåt.

Middag på stora torget med alla grillarna. Mycket lokal mat, mycket gott och mycket billigt!  Kanske inte så hygieniskt men en fantastisk upplevelse. Ingen av oss blir dålig i magen.

Onsdag 17 oktober

Morgonlöpning. Döda råttor på vägen. Irman sträcker sig i benmuskeln. Han kan inte gå så vi tar cykel-tuk-tuk till skolan. Nu inträffar denna volontärresas värsta incident! Den tuk-tuk som Jenny, Tara och Maloue åker i blir lite baktung. När dom ska över ett litet gupp i vägen välter hela ekipaget baklänges! Cykelkillen blir hängande rakt upp i luften. Jenny får ett blåmärke på axeln, annars går det faktiskt bra. När den värsta chocken lägger sig och tjejerna kan skratta åt det som hänt vågar cykelkillen också göra det. Han har nog aldrig varit med om att hans cykel tippar baklänges någon gång tidigare.

Vi jobbar vidare med våra skolbarn för fullt. Ytterligare några eftersläntrare screenas. Den berömda dentalbussen, deras stolthet, anländer tidigt på förmiddagen men visar sig vara en besvikelse. I och för sig finns det air-condition i bussen. Men det är tydligt att bussen aldrig använts som något annat än bekväm och sval extraktionsstation.

Ingen vet hur man höjer/sänker och tippar de två behandlingsstolarna. Ingen vet hur man får igång operationslamporna till stolarna, och skyddsplasten över lamporna och borrbryggan är inte ens avlägsnad trots att bussen är tre år gammal. Det finns inga vinkelstycken eller turbiner att koppla på borrbryggan.

Fotograferar alla detaljer inne i bussen. Kommer överens med sir Richard om att de försöker ordna tekniker som hjälper dom att behärska bussen tills nästa volontärtrupp anländer mars 2019. Vi hade hoppats kunna göra fyllningar i bussen. Nu får vi istället förklara för sir Richard att vi jobbar bättre på vårt redan etablerade sätt, med bänkar och stolar under tak i skolans samlingssal. Bussen skickas iväg på andra uppdrag i distriktet.

Vi blir klara och lämnar skolan kvart över fem.

Torsdag 18 oktober

Morgonlöpning. Irman har ont i sitt ben och stannar hemma. Tara ligger kvar i sängen och slappar istället för att löpa.

Cykel-tuk-tuk till skolan. Vi jobbar vidare. Kommer ytterligare några eftersläntrare som screenas och behandlas.

Efter lunchen kör vi vidare. I princip går allt bra. En enda liten flicka blir rädd och börjar gråta. Blir tröstad av lärare. Även rektorn, sir Richard, står och kramar henne som om det vore hans egen dotter. Om man jämför med hur barn blir behandlade i Zimbabwe så känns det som om filippinarna är mycket mjukare och varmare mot sina barn.

Vi är färdiga vid tre. Det tas en miljon bilder med oss och lärarna. Imorgon vill dom hålla en avskedsceremoni med oss, ”Salo-Salo” på eftermiddagen, och äta lite tillsammans med oss på skolan innan vi lämnar dom.

Cykel-tuk-tuk hem. På kvällen träffar vi Niels som nyligen anlänt till Palompon. Han har med sig tre personer ur hans rederi. Vi blir bjudna på middag.

Fredag 19 oktober

Upp tidigt för att sammanställa journaler och statistik. Jag blir hämtad av Niels och mrs. Flora. De andra fyra åker till North Central. Niels och jag håller möte med den lokala tandläkaren som är utsedd att göra alla behandlingar vi kommer att remittera, Graciel Joyce Molon. Hon kommer att få behandla 69 barn från Santiago ES och 87 barn från North Central ES. Vi pratar om hur det ska läggas upp och vad det kommer att kosta, ca 500 PHP per fyllning/extraktion. TLUG står för identifiering av behandlingsbehov och remittering, Niels och hans organisation för logistik och behandlingskostnader. Ska vara färdigbehandlat tills vi kommer nästa gång mars 2019. Graciel använder våra journalblad och antecknar sina utförda åtgärder där också.

Därefter ut till Santiago med Niels och mrs. Flora. Är med på avslutningsceremoni ett par timmar. Planerar redan nu en expansion av verksamheten, och har på rekommendation av sir Richard bestämt att titta på två andra skolor; Liberty ES och Tinubdan ES. Dessa två rektorer har också blivit informerade och har kommit ut till ceremonin på Santiago. Efter lunchen smiter de två rektorerna och jag tidigare och besöker deras två skolor. Träffar barnen kort och pratar med lärarna på respektive skola, berättar om projektet övervakad tandborstning.

Under tiden har Maloue och Tara också varit ute i några Elementary Schools som kan komma att passa i kommande verksamhetsexpansionen. Jenny och Irman har parallellt med det städat, rengjort instrument, packat ihop och inventerat. Och gjort klart alla resterande journaler och statistik.

Vi sammanstrålar alla fem igen på North Central klockan två. Nu hålls det en avslutningsceremoni för oss med dans, uppträdande och tal. Vi blir faktiskt också uppkallade att dansa och vi gör väl alla fem vårt bästa efter förmåga. Barnen som tittar på har i alla fall roligt! Vi får blommor och det är svårt att inte gråta en skvätt för all värme och tacksamhet som dom visar.

Lördag 20 oktober

Färjan från Palompon 09.00 sex timmar över till Cebu. Maloue lämnar oss i Cebu. Hon ska stanna och ha en härlig semester i Filippinerna. Vi andra har tre timmars väntan innan flyget lyfter mot Dubai, dit vi sedan anländer mitt i natten lokal tid. Det är sju timmars väntan innan sista flyget hem till Arlanda. Vi bestämmer oss för att sova några timmar på hotell på flygplatsen, vi killar delar på ett rum och Tara och Jenny på ett annat. Kostar 900kr per person.

Söndag 21 oktober

Lyfter från Dubai klockan nio. Hemma på Arlanda halv två.

/Magnus Sturebrand

Andra reseberättelser

Har du en fråga?

1 + 14 =