Reseberättelse Tanzania februari 2017

Det andra gänget som reste till Tanzania bestod av oss: Lovisa (tandhygienist Lycksele), Ella (tandläkare Lund), Olivia (tandläkare Uppsala) och Annethe (tandsköterska Enköping).  Vi sågs för första gången några veckor innan avfärd på ett introduktionsmöte i Stockholm. Ett förväntansfullt och glatt gäng!

Mötet gick ut på att förbereda inför resan genom att fördela tandvårdsmaterial så som tandborstar, sugar, speglar, sonder, kompresser och dylikt mellan oss i resväskorna. Vi fick även information om vaccinationer, transport, boende, arbetsplan och möjlighet gavs till att ställa frågor, samt ta upp funderingar.

Resan gick som på räls förutom att vi tappade bort Ella för en stund på flygplatsen i Istanbul. Hon återfanns som tur var och vi kunde fortsätta resan utan vidare problem mot värmen med all vår tunga packning. Vi kan starkt rekommendera Turkish Airlines, ett prisvärt resebolag med bra mat och underhållning på planet.

Vi möttes mycket tidigt fredag morgon i Dar Es Salaam av vår chaufför och guide Juma som körde oss till vårt hostel där vi fick några timmars sömn. Fredagen och lördagen spenderades med att besöka marknader ”Tinga Tinga”, stränder och andra sevärdheter. Här hade vi ett ypperligt tillfälle att lära känna varandra bättre och att peppa igång varandra för det kommande arbetet. Vi fick också tid att känna in landet, kulturen, människorna och öva lite swahili förstås.

När söndagen grydde flög vi med ett litet propellflygplan från fuktiga Dar es Salaam till friska, gröna och härliga Iringa. Flygplanet var iskallt, vi kan därmed rekommendera att man tar med sig en varm tröja eller sjal.  I Iringa möttes vi av Bodil som är landsansvarig tandläkare på plats och har lång erfarenhet av att praktisera tandvård i Tanzania. Efter att ha avnjutit en lyxig frukost på The Greek Club, tog hon oss på en lång och till stor del skumpig bilfärd till Mdabolo i Mufindi distrikt – där vi skulle bo och jobba. Området tillhör en NGO som förser lokalbefolkningen med sjukvård, barnhem, utbildning, etc.

Protea hette det Kanadensisktbyggda huset som vi skulle bo i under vistelsen. Där mötte vi underbara Upendo (köksbiträde) som gödde oss med världens godaste mat. Här skulle vi få komma att må gott och återhämta oss efter våra arbetsdagar.

Varje morgon hämtades vi av en chaufför och två tolkar som körde oss på icke-asfalterade guppiga vägar till olika byskolor i området. Under våra ibland ganska långa bilfärder fick vi uppleva vackra landskap med storslagen natur. Dagligen körde vi förbi teodlingar, regnskogar och jakarandaträd.

Vårt arbete bestod av preventiv tandvård vilket inkluderade information om samband mellan kost- och karies, vikten av god munhälsa, tandborstsinstruktioner, screening av alla skolbarn och deras lärare, samt remittering av patienter till Bodils klinik för behandling. Vi delade upp oss i två team, där varje team undervisade och undersökte några hundra barn per dag. Tandborstar delades ut så långt lagret räckte och vi förvånades över att vissa barn aldrig hade sett eller använt en tandborste. Barnen som hade ett akut behandlingsbehov så som svullnader, feber och smärta prioriterades. Dessa blev skjutsade av en taxi som TLUG bekostade till Bodils klinik dagen därpå för att få hjälp. Barn som inte hade akuta besvär men som är i behov av lagningar eller extraktioner är välkomna att besöka Bodils klinik i höst då hon är tillbaka på plats igen.

Totalt undersökte vi drygt 2800 personer under de två veckor som vi var i landet och jobbade. Vår upplevelse är att det finns ett stort behandlingsbehov hos många människor, både barn och vuxna. Vi upplever att vårt arbete har gjort skillnad och vi är nöjda med vår insatts i Mufindi. Vi inser att kunskap skapar bättre förutsättningar för hälsa och därför måste man på grundnivå instruera, lära och informera barnen så att de kommande generationerna får bättre tänder och kan förebygga sjukdomar i munnen och därmed förbättra deras livskvalitet.

Det är en mycket berikande upplevelse att åka på en volontärresa till Tanzania. Förbered er på en känslomässig cocktail av spänning, oro, tacksamhet, medkänsla omtänksamhet, nyfikenhet och glädje. Man möter människor som har genomgått oerhört tragiska livsöden, men som ändå har ett stort leende på läpparna och kämpar sig igenom fattigdom, sjukdom, alkoholism och andra problem som hör samman med ett socioekonomiskt utsatt land.

De underbara barnen som vi mötte på barnhemmet, den cancersjuka kvinna Sila som försörjde sig på att tillverka och sälja korgar, kyrkobesöket en söndag med lokalbefolkningen och deras sköna gospelsång är några av då många minnen som vi tog med oss hem till Sverige. Reflektion och uppskattning för ens vardagsliv fortsätter även när man kommer hem igen.  Alla vi fyra kan starkt rekommendera att arbeta ideellt med TLUG. Resan har bla bidragit till att vi har blivit goda vänner med varandra, upplevt picknick i regnskogen, ridit genom vacker natur, varit på safari och det mest givande av allt; arbetat med människor i utsatta områden. Med denna reseberättelse hoppas vi på att fler kan bli intresserade och inspirerade till att vara med om en liknande upplevelse.

Av: Ella Shaur, Lovisa Ekersholm, Olivia Åberg, Annethe Kron

Andra reseberättelser

Burkina Faso
Burkina Faso November 2019

Burkina Faso November 2019

Reseberättelse  Burkina Faso November 2019, Julia Persson Vi landade i ett varmt och soligt Burkina Faso, på flygplatsen i Ouagadougou en lördagseftermiddag. Då hade vi lämnat Sverige kvällen innan, med flyget via Bryssel där vi övernattade. På flygplatsen...

Tanzania
Tanzania november 2019

Tanzania november 2019

Ulf, Camilla, Marie, Kristina Jag vaknar plötsligt till. Ett molntäcke öppnar sig, jag skymtar gröna fält och en bred grusväg. Kaptenen gör sig redo för landning. Jag var här för ett år sedan men känner inte igen flygplatsen. Det är 48 timmar sedan vi lämnade...

Tanzania
Tanzania juli 2019

Tanzania juli 2019

TWEYAMBE, TANZANIA Processed with VSCO with hb1 preset Mission completed – sammanfattning av utfört pilotprojekt: 7 skolor besökta 2 uppstartade övervakat tandborstprojekt 2400 personer undervisade 666 barn screenade 48 fissurförseglingar 3 stycken trötta och...

Tanzania
Tanzania februari 2019

Tanzania februari 2019

Från höger: Felix Andreasson, Morid Safi, Kazi Said, och Omma Moonfalk Den sjätte gruppen som reste till Mufindi i sydvästra Tanzania för Tandläkare utan Gränsers räkning bestod av tandläkarna Kazi Said och Felix Andreasson, tandhygienisten Morid Safi, och...

Tanzania
Tanzania november 2018

Tanzania november 2018

Vi var fyra tandläkare som reste iväg till Tanzania Ulf och Camilla från Sölvesborg, Kristina från Malmö och Sam från Stockholm.  Två månader innan vår avresa träffade vi Bodil i Stockholm då vi fick värdefull information om landet. Kristina fick en resväska...

Har du en fråga?

9 + 6 =