Tanzania februari 2018

Resan för Olivia, Lena och Maja började på Arlanda den 9e februari. Emelie anslöt till resan i Istanbul samma dag. Maja åkte ett annat flyg för att få med sig mer bagage med tandborstar och material, men flyget blev försenat och landade i Dar es Salaam flera timmar senare än väntat.

Det var skönt att ha lördagen i Dar es Salaam så alla fick landa i lugn och ro och samla krafter (på den varma stranden – SPF 50!!!) inför den långa resan mot Mufindi på söndagen. 

Tidigt på söndagen tog vi flyget mot Iringa. Något vi lärde oss om inrikesflygning är att man bör bära sina egna väskor från bilen ända in till incheckningen, pga risk för att bli lurade på pengar av de anställda på flygplatsen. Väl framme i Iringa mottogs vi av en strålande Bodil och ett milt klimat med gassande sol. En fantastisk brunch avnjöts i Iringa innan vi påbörjade den långa, skumpiga, händelserika bilresan mot Mufindi.

Vi var äntligen framme i huset Protea efter en 14h lång resa från Dar es Salaam till Mufindi. Vår hushållerska, Mama Upendo, väntade på oss tillsammans med en middag bestående av pizza, kanelbullar och avokado.

Innan läggdags fick vi en massa information av Bodil om de kommande arbetsdagarna och vi förberedde väskorna som skulle följa med till Mlewelwa, som var första skolan som skulle besökas. Vi sov som stockar efter den innehållsrika dagen (trots ett par spindlar i sängen).

Våra arbetsdagar såg i princip ganska lika ut. Vi vaknade kl. 6:30 och förberedde de kokta speglarna och sonderna och åt frukost vid kl. 7:30. Därefter bar det av mot skolorna på de guppiga vägarna tillsammans med våra tolkar Mckdadi och Kashinde, som kom och plockade upp oss och all packning kl. 8 varje morgon.

Varje kväll efter jobbet inventerade vi och förberedde väskorna inför morgondagen. Det största projektet på kvällarna var att koka de använda speglarna och sonderna samt förbereda screeningkort inför nästa dag.

De dagar vi kom hem lite tidigare från jobbet passade vi på att besöka The Children’s Village eller njuta av den vackra miljön vi befann oss i. ”Yogastenen” har använts mycket flitigt under våra 11 dagar i huset Protea.

Bilresorna till skolorna kunde ta allt från 30 min till 2,5 h. Vi besökte skolorna Mlevelwa, Ilasa, Ihanu, Igoda, Mkonge, Ikanga, Kidete, Mwefu, Luhunga, Ludilo och Kiyambili – totalt 11 skolor. Knappt 4000 barn screenades, varav ca 1400 barn remitterades till ”Dr Bodil”. 
Vi hade med oss tandborstar som delades ut till alla barn från klass 0-4 i de olika skolorna. Tyvärr räckte inte tandborstarna till för att kunna delas ut till barnen i klass 5-7 på alla skolor.

Under våra besök i skolorna började vi alltid med att undervisa barnen i munhygien, kost och tandhälsa. Vi använde oss av ett undervisningsmaterial bestående av bilder som i sin tur tolkades till swahili av Mckdadi och Kashinde. Med hjälp av olika livsmedel kunde vi undervisa barnen om kost genom en lek. Därefter screenades barnen och barnen med stort behandlingsbehov remitterades till Bodil.

På vissa av skolorna ville rektorn och personalen visa sin uppskattning. Eftersom skolorna var väldigt fattiga sade de att de inte kunde köpa något till oss så barnen radades upp ute på skolgården och sjöng sina skolsånger för oss som tack. Det var fantastiskt!

På lördagen efter första veckan gick vi ned till The Children’s Village och undersökte barnen där. Därefter fick vi nöjet att följa med Bodil genom Broccoliskogen upp till Susan och Steve Vinton i Madisi. Där bjöds vi på en god kaka med lemonad, fick med oss en massa grönsaker till Tabbouleh samt köpte fina korgar gjorda för hand av kvinnor som är drabbade av HIV.

Söndagen var vår första lediga dag. Vi bestämde oss för att besöka the Fox Lodge som ägs av Jeff och Vicky Fox, för att rida på hästar samt äta lunch i the Secret Garden tillsammans med paret Fox. På eftermiddagen åkte vi till den lokala marknaden som hålls en söndag varje månad, där vi bl.a. köpte med oss fantastiska tyger, sk Kangas.

Andra veckan var mer intensiv men även mycket rolig. Då var två skolor per dag inbokade eftersom vissa skolor hade lämnat sent återbud tidigare år och man ville ha en skola i reserv. Lyckligtvis visade alla skolor stort intresse i år, vilket gjorde att vi fyra i gruppen fick dela upp oss under tre dagar för att hinna besöka alla sex skolor. Jobbet vi utfört är mycket viktigt för att så många barn som möjligt ska nås av informationen, och förhoppningsvis ha förbättrad tandhälsa i framtiden.

Efter att vi avslutat vårt projekt med TLUG åkte vi på en heldags safari i Mikumi. Vi bodde en natt på Foxes Safari Camps i stora lyxtält och fick se fyra av de fem djuren i the big five! Därefter var det dags för fyra dagar på Zanzibar. Där fick vi varva ned, vila ut och njuta av de magiska stränderna!

Det har varit en fantastisk resa. Vi har blivit väl omhändertagna av alla människor som vi har träffat på, framförallt av Bodil som varit en riktig klippa! Projektet har varit väl förberett, strukturerat och meningsfullt. Det jobb vi utfört i Mufindi har uppskattats mycket av alla och vi har alla fyra lärt oss mycket under vår korta tid där. Ett stort asante sana till Bodil som gjort det hela möjligt.

Hälsningar Grupp 4, Olivia Dahl, Lena Tångring-Olsson, Emelie Krook & Maja Naser

Andra reseberättelser

Burkina Faso
Burkina Faso November 2019

Burkina Faso November 2019

Reseberättelse  Burkina Faso November 2019, Julia Persson Vi landade i ett varmt och soligt Burkina Faso, på flygplatsen i Ouagadougou en lördagseftermiddag. Då hade vi lämnat Sverige kvällen innan, med flyget via Bryssel där vi övernattade. På flygplatsen...

Tanzania
Tanzania november 2019

Tanzania november 2019

Ulf, Camilla, Marie, Kristina Jag vaknar plötsligt till. Ett molntäcke öppnar sig, jag skymtar gröna fält och en bred grusväg. Kaptenen gör sig redo för landning. Jag var här för ett år sedan men känner inte igen flygplatsen. Det är 48 timmar sedan vi lämnade...

Tanzania
Tanzania juli 2019

Tanzania juli 2019

TWEYAMBE, TANZANIA Processed with VSCO with hb1 preset Mission completed – sammanfattning av utfört pilotprojekt: 7 skolor besökta 2 uppstartade övervakat tandborstprojekt 2400 personer undervisade 666 barn screenade 48 fissurförseglingar 3 stycken trötta och...

Tanzania
Tanzania februari 2019

Tanzania februari 2019

Från höger: Felix Andreasson, Morid Safi, Kazi Said, och Omma Moonfalk Den sjätte gruppen som reste till Mufindi i sydvästra Tanzania för Tandläkare utan Gränsers räkning bestod av tandläkarna Kazi Said och Felix Andreasson, tandhygienisten Morid Safi, och...

Tanzania
Tanzania november 2018

Tanzania november 2018

Vi var fyra tandläkare som reste iväg till Tanzania Ulf och Camilla från Sölvesborg, Kristina från Malmö och Sam från Stockholm.  Två månader innan vår avresa träffade vi Bodil i Stockholm då vi fick värdefull information om landet. Kristina fick en resväska...

Har du en fråga?

7 + 15 =