Tanzania oktober 2017

Fredag 9/10 kl 09.00 möttes vi, Emma Widar, tandläkare från Västerås, Sandra Hermansson, tandsköterska från Västerås, Sam Salam, tandläkare från Tumba och Jannati Sanat, tandläkare från Linköping, på Arlanda för att börja vår resa till Mufindi i Tanzania. Vi är den tredje gruppen som åker med Tandläkare Utan Gränser till Tanzania.

2 månader innan sågs vi för första gången, i Stockholm, för en informationsträff inför resan.
Det kändes spännande och vi var oerhört förväntansfulla!
Vi blev fullproppade med information om arbetet vi skulle komma att genomföra och våra väskor blev fullproppade med tandvårdsprodukter (instrument, tänger, sprit, tandborstar mm) som skulle transporteras med till Tandläkare Bodil Sandins klinik. Bodil är en nu halvt pensionerad tandläkare som har sitt hjärta i Tanzania. Sedan många år har hon utfört tandvård i landet och hon tog väl hand om oss när vi var på plats.

Resan till Mufindi som var vår slutdestination började alltså på Arlanda. Vi åkte med Turkish Airlines, som var mycket prisvärt, hade god mat och bra underhållning.
Vi mellanlandade i Istanbul, väntan där var ganska lång men vi underhöll oss med shopping och fika.

Vi flög sedan vidare till Dar Es Salaam och landade 03.15, möttes upp av vår chaufför och vän Juma som körde oss till vårt Hostel för lite sömn.

Lördagen spenderades i Dar tillsammans med Juma som visade oss runt. Vi fick njuta av sol och bad på en fantastisk strand!  Gick en sväng på marknad och lärde oss mer om Tanzania på deras Nationalmuseum. Dagen avslutades i solnedgång vid havet med trevligt sällskap och god mat.

TIDIGT på söndag morgon gick flyget från Dar till Iringa. Ett litet propellerplan med plats för 12 passagerare men en mycket stillsam resa på 1,5 timme. I Iringa möttes vi upp av Bodil. Vi fick avnjuta en fantastisk brunch i en grekisk frikyrka. Därefter följde ca 4timmars bilfärd till Mufindi.

Mufindi en by uppe bland bergen bestående av 6 barnhemshus, 3 volontärhus, förskola och ett litet kontor för NGO’s volontärarbete och volontärprojet. Det var här vi bodde under vår vistelse.

Vi blev visade runt av Josef, ’pappa’ i ett av barnhemshusen. Josef är en glad, härlig person med stort hjärta och engagemang. Han följde även med oss under veckan till de olika skolorna och hjälpte till med kontakt och tolkning med rektorer, lärare och elever.

Vi fick träffa barnen som bodde i byn. Barnen var väldigt glada och exalterade över att vi hade kommit.

På måndagen blev vi upphämtade av vår chaufför Mic Dada som även var en av våra tolkar och Steve, tolk nr 2. Efter 1,5 timmes bilfärd på riktigt gropiga och backiga sandvägar anlände vi till vår första skola. Vi blev väl mottagna och både lärare och barn var upprymda över att ha oss där.

Vi delade in oss i två Team (Sandra och Sanat, Emma och Sam) för att få ett bättre flöde i undervisning och undersökning av alla barnen. Vi informerade om kost, karies och tandborstning. Barnen fick varsin tandborste och fick öva tandborstning tillsammans med oss.
Vi undersökte alla barnen med pannlampa, spegel och sond. Barnen var superduktiga som stod tålmodigt på led och väntade på sin tur för att sedan komma fram och gapa stort! De barnen som behövde mest akut behandling fick ett orange kort med namn och tandproblem, detta kortet skulle sedan tas med till dr Bodil för gratisbehandling på hennes klinik.

Följande dagar åkte vi runt till olika skolor för att undervisa och undersöka skolbarnen.
Sammanlagt har vi besökt 9 skolor i olika byar och undersökt ca 2500st barn.

Barnens tandstatus var mycket varierande men i det stora hela fanns mycket manifest karies både i primära och permanenta tänder. Sådant som remitterades till kliniken var tex manifest karies i permanenta tänder, värk/svullnad från primära och permanenta tänder, trångställningar med persisterande primära tänder samt grav tandköttsinflammation och rikligt med tandsten.

Vi fick alla varsin dag att hjälpa till på dr Bodils klinik. Kliniken är ett rum med två äldre behandlingsstolar varav en utan ström, en diskbänk som användes som steril där instrumenten kokades av Bodils assistent Upendo. Det finns ingen tidsbokning på kliniken utan det är ’drop in’.
På morgonen när vi kom satt många redan utanför och väntade för att få hjälp. Det blev många fyllningar och tandutdragningar. Mellan kl 9-14 behandlades över 30 patienter, vi jobbade effektivt och hade ett gott samarbete. Även vuxna behandlades men ej gratis. En lagning kostar ca 35kr, en tandutdragning 18kr. Tyvärr kommer inte alla barn som behöver behandling till kliniken vilket resulterar i att fler permanenta tänder behöver dras ut på sikt.

Genom vårt arbete att informera och undervisa i god tandhälsa hoppas vi att fler barn och vuxna på sikt får behålla sina permanent tänder.

Under vår vistelse har vi ätit mycket god mat lagad av vår husfru som arbetade i vårt volontärhus.

Efter 1,5 vecka var det så dags att avsluta vårt arbete och säga farväl till alla fantastiska människor som vi fått äran att träffa under vår tid i Mufindi.

En lång bilfärd på 8 timmar tog oss till Mikumi Nationalpark för att uppleva Safari.
Vår sista dag spenderades i Dar Es Salaam där vi gjorde fina fynd på marknaden bland fantastiska hantverk.

Det har varit en fantastisk upplevelse som har varit lärorik på många sätt. Vi har blivit djupt berörda av folket som bor i landet samt fått en stor förståelse att vi behöver sprida vår kunskap till varje vrå av världen.
Allting är inte självklart…

Vi kommer gärna igen!

Andra reseberättelser

Burkina Faso
Burkina Faso November 2019

Burkina Faso November 2019

Reseberättelse  Burkina Faso November 2019, Julia Persson Vi landade i ett varmt och soligt Burkina Faso, på flygplatsen i Ouagadougou en lördagseftermiddag. Då hade vi lämnat Sverige kvällen innan, med flyget via Bryssel där vi övernattade. På flygplatsen...

Tanzania
Tanzania november 2019

Tanzania november 2019

Ulf, Camilla, Marie, Kristina Jag vaknar plötsligt till. Ett molntäcke öppnar sig, jag skymtar gröna fält och en bred grusväg. Kaptenen gör sig redo för landning. Jag var här för ett år sedan men känner inte igen flygplatsen. Det är 48 timmar sedan vi lämnade...

Tanzania
Tanzania juli 2019

Tanzania juli 2019

TWEYAMBE, TANZANIA Processed with VSCO with hb1 preset Mission completed – sammanfattning av utfört pilotprojekt: 7 skolor besökta 2 uppstartade övervakat tandborstprojekt 2400 personer undervisade 666 barn screenade 48 fissurförseglingar 3 stycken trötta och...

Tanzania
Tanzania februari 2019

Tanzania februari 2019

Från höger: Felix Andreasson, Morid Safi, Kazi Said, och Omma Moonfalk Den sjätte gruppen som reste till Mufindi i sydvästra Tanzania för Tandläkare utan Gränsers räkning bestod av tandläkarna Kazi Said och Felix Andreasson, tandhygienisten Morid Safi, och...

Tanzania
Tanzania november 2018

Tanzania november 2018

Vi var fyra tandläkare som reste iväg till Tanzania Ulf och Camilla från Sölvesborg, Kristina från Malmö och Sam från Stockholm.  Två månader innan vår avresa träffade vi Bodil i Stockholm då vi fick värdefull information om landet. Kristina fick en resväska...

Tanzania
Tanzania februari 2018

Tanzania februari 2018

Resan för Olivia, Lena och Maja började på Arlanda den 9e februari. Emelie anslöt till resan i Istanbul samma dag. Maja åkte ett annat flyg för att få med sig mer bagage med tandborstar och material, men flyget blev försenat och landade i Dar es Salaam flera timmar...

Har du en fråga?

9 + 12 =