Reseberättelse – Zimbabwe 2020 – Carina Norman
Vi träffas 15 december 2019 i Stockholm på en tandvårdsklinik i närheten av Centralstationen för genomgång och förberedelse inför kommande resa till Zimbabwe med Tandläkare Utan Gränser (TLUG). Vi som ska resa är jag, Kjell (pensionerad privattandläkare), Sara (tandhygienist) och Yasmin (tandhygienist). Vi har under hösten haft mejlkontakt och kontakt via Whatsapp för att bestämma tid för resa och boende men aldrig träffats och känner inte varandra sedan tidigare. Mötet är obligatoriskt och ansvariga för tandvårdsprojektet i Zimbabwe, Malou och Jennie, berättar om upplägget samt dokumentation som ska föras och redovisas vid hemkomst. Vi får med oss förbrukningsmaterial och diverse instrument mm som fördelas i våra medhavda resväskor.
Innan jul får vi besked att Yasmin råkat ut för ett benbrott och kan inte följa med, så vi blir 3 volontärer som kommer att resa till Zimbabwe denna gång.
TLUG är en oberoende och ideell organisation som sedan 2009 arbetar för att främja oral hälsa i länder där tandvården är eftersatt. Genom såväl direkta som långsiktiga insatser jobbar de efter mottot att alla har rätt till frisk munhälsa. Organisationen sänder två gånger om året ut volontärgrupper, bestående av tandvårdspersonal, till olika länder. Volontärerna erbjuder under projekttiden gratis akut och preventiv tandvård samt undervisning i oral hälsa. TLUG:s arbete finansieras av sponsorer, medlemmar och volontärer. TLUG samarbetar med länderna Burkina Faso, Filippinerna, Nepal, Tanzania and Zimbabwe.
Zimbabwe ligger i södra Afrika och begränsas i söder av Limpopofloden och i norr av Zambezifloden samt gränsar mot Botswana, Zambia, Sydafrika och Mocambique. Landet har ingen kustlinje och ligger på en hög platå med huvudstaden Harare på ca 1530 möh. Befolkningen består av drygt 16 miljoner och över 60 % är under 25 år. Officiella språk är engelska, shona och sendebele.
29 januari flyger jag och Kjell från Arlanda. Sara ansluter från Malta och vi anländer till Harare dagen därpå. Fixar visum på flygplatsen och tar oss igenom tullen något oroliga för att bli ertappade med väskor fulla med tandvårdsmaterial, men allt går bra. Vi blir hämtade på flygplatsen och anländer till tandvårdskliniken i Harare på eftermiddagen. Kliniken ligger i ett litet blått trevligt hus med modern utrustning på 3 behandlingsrum.
Dr Advance Chingwena är samarbetspartner för TLUG och verksam på United Methodist Dental Clinic i centrala Harare samt lärare på tandläkarhögskolan. Ute i landet finns det tre satellitkliniker: Old Mutare och Mutambara i öster mot Mocambique, samt Nyadire nordost om Harare. Vi kommer att vara i Mutambara som bas för outreach till skolorna i närområdet.
Vi har bokat övernattning på Sunbird Lodge i Harare och får skjuts av hotellet till en portugisisk restaurang i närheten och pratar oss samman inför kommande veckor.
Dagarna innan projektet har vi bokat 2 nätter på Imire Lodge för safari och för att lära känna varandra och samtidigt uppleva Afrikas natur och kultur. Imire ligger ca 2 timmars bilresa från Harare och vid framkomst bjuds vi på sandwichlunch som serveras av Loveness och senare afternoon tea medan nyfikna babianer försöker sno våra kakor. Guide Anyway tar med oss på safari i Gamepark innan solnedgången och vi får uppleva noshörningar, fåglar och hjortar i fantastisk natur.
Dagen efter blir det heldagssafari i Gamepark med guide Edmo och lunch i det fria medan vi ser på när elefanterna badar i sjön nedanför. Fantastisk upplevelse med alla vilda djur i sin egen miljö.
2 februari hämtas vi av medarbetare Tatenda som kör oss till Mutare och bilfärden tar 3 timmar. Lunch på restaurang i Mutare och handlar mat för kommande vecka samt besöker kliniken i Mutare för att proviantera det vi behöver under skolbesöken i veckan. Kliniken i Mutare är förvaringsstation för TLUG inför skolprojekten i Old Mutare och Mutambara, Bensin är svårt att få tag på i Zimbabwe och mycket dyrt pga inflationen liksom matvaror mm. En tandborste i Mutare på SPAR kostar 60 Skr. Vi anländer till Mutambara på eftermiddagen och hämtar medarbetare Farai i hans hem och kör till kliniken för att lasta av all utrustning vi har med oss och packar allt vi behöver för besök på första skolan. Vi har kommit överens om att varje första besök på skolor blir munhälsoinformation och screening samt tandborstträning och de barn som behöver behandling skrivs upp av respektive lärare på skolan för behandling dagen därpå. Trötta anländer vi till gästhuset i Mutambara som drivs av Methodistkyrkan. Äter en sen enkel middag bestående av ris och makrillfilé i tomatsås. Vi har tagit med oss konserver och torrvaror från Sverige eftersom vi fått uppgift om osäkerhet gällande ström, kylskåp och vatten men på gästhuset i Mutambara finns kylskåp, tvättmaskin och vatten i kran men får besked att det är vanligt med strömavbrott samt att vattnet kan ta slut, vilket vi också får uppleva under kommande veckor.
3 februari väcks vi av tuppen kl 5 och hämtas av Farai 7.30 som kör oss till sjukhuset i Mutambara för att hälsa på chefen för sjukhuset och sjuksköterskeutbildningen och därefter till kliniken för att lasta in förbrukningsmaterial och instrument som vi förberett dagen innan. Vi träffar Tapirva som är Farais assistent och kommer vara med oss under veckorna på skolorna tillsammans med Farai. Under båda veckorna kör Farai alla dagar, vilket vi är mycket glad över eftersom det är vänstertrafik och mycket dåliga vägar på sina ställen samt den leriga jorden blir mycket hal om det regnat eftersom det är regnperiod. Färden går genom fantastisk natur mellan berg och dalar och många stopp för möte med kor och getter.
Första skolan är Bvumbura och vi anländer vid 9 tiden. Vi träffar rektor och lärare på skolan och informerar om planen för dagen samt uppföljning av tandborstprojektet som påbörjades förra året. Lärare meddelar att alla barnen har tandborstar och tandkräm på skolan och lärarna ombesörjer att barnen borstar 1g/dag men eftersom barnen kommer vid så olika tid på morgonen pga lång väg till skolan, blir det ingen tandborstning på morgonen. 4-6 åringarna var för unga förra året och har ingen tandborste, eller tandkräm. Vi delar upp oss i två grupper med Farai och Tapirva för munhälsoinformation som de håller på hemspråket shouna klass för klass, och vi assisterar med planscher och tandborstmodeller. Barnen lär sig engelska redan från första klass men det är först i 12-13 års ålder som de förstår engelska. Bvumbura är en fattig skola där de yngre barnen får sitta på golvet eftersom det inte finns tillräckligt med bänkar, stolar och bord samt väldigt lite skolmaterial generellt i klassrummen. Vi får sedan ett tomt klassrum med träbänkar och bord för att duka upp våra instrument och material inför screeningen. Jag, Farai och Kjell undersöker barnen som får ligga på en träbänk med huvudet i vårt knä och Tapirva och Sara hjälps år med assistans, steril och dokumentation. Vi undersöker 233 barn dvs alla barn 4-14 år som är i skolan den dagen och en lärare noterar de barn som behöver behandling samt skickar med barnet en lapp till föräldrarna för godkännande, vid behov av lagning/extraktion. För tandundersökning och fissurförsegling behövs inget godkännande av förälder. Därefter önskar några lärare tandundersökning och fick även behandling i den mån vi hann med. Vi hade fått besked av TLUG att ta med egen lunch som proteinbars och vatten eftersom det troligtvis inte fanns lunch att tillgå eller värma men på denna skola erbjöds vi coca-cola och kex vilket var väldigt vänligt men också lite underligt med tanke på all munhälsoinformation vi förmedlat på förmiddagen. Tillbaka till Mutambara och förbereder för tandbehandling dagen därpå samt köper lite grönsaker som såldes längs med vägen. Risotto, salami och tomatsallad på kvällen.
4 februari väcks av tuppen och 7.30 hämtas vi av Farai och Tapirva för färd till Bvumbura skola. Jag, Farai och Kjell behandlar barnen som fått godkännande från sina föräldrar och Tapirva assisterar samt tar hand om steril och dokumentation. Tänder med öppna kaviteter exkaveras med handinstrument enligt ART och lagas med kemiskt härdande glasjonomer under torrläggning med bomullsrullar och bomullspellets, eftersom vi inte har tillgång till roterande instrument eller bläster. Sara har tandborstinstruktion och lämnar ut tandborstar och tandkräm till de yngre barnen som inte erhållit tandborste tidigare, vilket blir 69 stycken. Eftersom vi är så få i teamet blir det lite stressigt för Tapirva att hinna med steril, att assistera, dokumentera och för Sara att hinna med tandborstträning med alla yngre barn, men vi anser det viktigt eftersom de flesta barn inte äger en tandborste. De barn som får behandling bedöms som riskbarn och vi borstar deras tänder och lämnar ut tandborste och provtubtandkräm även till dem. Vi har bara 1000 tandborstar och kommer besöka 5 skolor under veckorna och bestämmer därför att fördela lika per skola dvs 200 tandborstar med tandborstinstruktioner, i första hand till 6 och 12 åringar samt barn med karies. Nyfikna barn leker och sjunger utanför klassrummet och kor vaggar runt på skolgården medan vi jobbar på under tryckande värme. Tillbaka till kliniken i Mutambara och kompletterar utrustning för ny skola i morgon. Trötta och nöjda på kvällen lagar vi nudlar i tomatsås med tonfisk, tvättarvåra klinikkläder i tvättmaskin som finns i gästhuset och spelar kort.
Samma procedur följande dagar med munhälsoinformation och screening på ny skola och behandling av de barn som fått godkännande av sina föräldrar samt tandborstinstruktioner och utlämning av tandborstar. Skolorna vi besöker heter Muusha och Chikwakwa. Muusha är en skola som fått stöd av Plan international med några nya skolbyggnader samt bra skolmaterial. På Chikwakwa skola var barnen väldigt förundrade över vår ankomst och några ropade att de skulle gå hem och berätta för sina föräldrar att de träffat en vit människa. Efter avslutad arbetsdag besöker vi Farais mormors gård som ligger på vägen från Chikwakwa skola och blev varmt välkomnade. Majs odlas på nästan varje liten gård, så också på denna och huvudfödan är majsgröt.
På fredagen är vi klara med screening kl 13 och får skjuts av Farai till Musangano Lodge för ledighet under helgen. Bilfärden från Mutambara till Musangano tar ca 2 timmar och vi stannar till i Mutare och tankar på vägen. Vi har inte haft Wifi sedan i tisdags pga regn och åska och är överlyckliga att få kontakt med omvärlden igen. Det visar sig dock att Wifi och strömtillgången är begränsad även på Musangano Lodge. Efterlängtad 3 rätters middag på kvällen och kl 22 stängs strömmen av och det är bara att gå och lägga sig. 8, 9 februari, morgondopp i poolen och god engelsk frukost. Hiking på egen hand i djungeln med tuff stigning för mig och Kjell som fick pausa i omgångar medan Sara tog sig till de högre höjderna 1230mövh och vi nöjde oss med den lägre utsikten 1130mövh med ett fantastiskt landskap. Överraskades av kraftigt regn men hann precis komma tillbaka till lodgen. God 3 rätters middag på kvällen och kortspel tills strömmen stängs av vid 22 tiden. Lite bättre väder på söndagen och vi kan till och med sola och tar det lugnt vid poolen innan vi blir hämtade av Farai. Stannar till i Mutare och tankar samt inhandlar livsmedel för nästa vecka.
10-13 februari, väcks av tuppen och hämtas av Farai 7.30. Samma procedur som förra veckan och gör behandling på barnen på Chikwakwa skola samt munhälsoinformation, screening och behandlar barnen på Nechitima och Mutambara skola samt tandborstinstruktioner och lämnar ut tandborstar. På hemvägen besöker vi däckverkstaden för att fylla på luft i däcken. På onsdagen får vi punktering på ett däck. Farai och en lärare byter till reservhjulet som vi lyckligtvis har med oss och på hemvägen lämnas däcket till däckverkstaden för lagning. Det regnar mycket under dagarna på Nechitima skola vilket resulterar i att få barn fick behandling eftersom de inte kunde ta sig till skolan pga bortspolade vägar på vissa ställen. På Mutambara skola fick vi besök av en PR kvinna, Kudzai, från methodistkyrkan som fotograferade och skrev om tandvårdsprojektet TLUG. På onsdag och torsdag kväll inventerar vi materialet vi har kvar och öppnade förpackningar får Farai ta hand om och resten packar vi med i en kartong till Mutare. Sista kvällen i gästhuset betalar vi föreståndaren Juliette för logi under 10 nätter och avslutar med risotto och salami.
På fredag morgon, 14 februari, kör Farai oss till kliniken i Mutare, där vi gör en grundlig inventering. Vi slänger mycket utgånget förbrukningsmaterial sedan tidigare samt skänker öppnade förpackningar till kliniken i Mutare och sparar endast ej öppnade förpackningar samt instrument och hälsoinformationsplanscher och tandmodeller i 2 svarta boxar samt lite klinikkläder, för att underlätta för nästa team. Tatenda kör oss till Harare och vi checkar in på Sunbird Lodge och äter en god Alla Hjärtans Dag middag på kvällen.
Nöjda och trötta efter veckornas arbete blickar vi tillbaka och kommer fram till att vi behöver många fler tandborstar och tandkräm att dela ut för tandborstinstruktion på barnen. Vi har gett munhälsoinformation och instruktion till 1481 barn och screenat 1271, fissurförseglat 267 tänder, 195 fyllningar, 86 extraktioner, scaling på 18 barn, fluorlackat på 153 barn samt behandlat ett antal vuxna som vi inte fört statistik på. De flesta barn var mycket duktiga trots behandling under enkla förhållanden och utan att kunna inskolas på hemspråket. På någon skola fanns enstaka barn med funktionsnedsättning och fick besked att barn med svår funktionsnedsättning och syndrom inte går i skola, utan stannar i hemmet. Hemresa till Sverige på lördag eftermiddag och jag och Kjell anländer till Arlanda på söndag morgon medan Sara reser till Malta, nöjda och upprymda av fantastiska upplevelser och fin känsla i hjärtat av att kunna hjälpa så många barn under så enkla omständigheter.
/ Carina Norberg