Reseberättelse, Mars 2024

Reseberättelse – Filippinerna 2024 – Margaretha Nilsson

Så var det äntligen dags för avresa, på vårt äventyr med Tandläkare utan gränser, till Filippinerna. Efter alla förberedelser träffas vi på Arlanda den 8/3, 7 av 8 volontärer, för avresa. Vi är ett gäng på 5 tandläkare, en tandsköterska, en tandhygienist (undertecknad) samt en förskollärare. När vi mellanlandar i Dubai ansluter volontär nr. 8 och gruppen är komplett! Efter en lång flygresa till Cebu, med avbrott för flygplansbyte, då det visar sig att planet vi boardat är trasigt…så anländer vi lördag kväll, övernattar vi på ett hotell, för att dagen efter åka båt 4 timmar till ön Leyte, staden Palompon, där vi ska bo och utgå från.

Vi bor på Palompon Lodge, där vi delar upp oss i två grupper på två våningar.

Det känns som att vi är en bra grupp, alla är glada och taggade inför kommande veckor.

Måndag 11/3

Vi är uppe tidigt för dagens jobb, blir hämtade i två bilar kl. 8, åker först till förrådet hos Mrs. Flora och samlar ihop grejor. Sen i väg till första skolan, Tinubdan där det går ca 90 elever. Vi får ett jättefint mottagande, barn som viftar med flaggor, sjunger och dansar för oss. Också ett högtidligt välkomnande från skolans lärare och rektor. Vi sätter i gång arbetet med screening av barnen (81) som sitter tålmodigt på kö och väntar. Första barnet jag tittar i munnen är en pojke på 5 år, med karies i nästan alla tänder, flera rotstumpar…och jag tänker –”herregud, vad kan jag göra här?” Jag som tandhygienist konsulterar ofta någon av tandläkarna för att få råd om vad som ska göras. Vid screeningen förs in uppgifter om tandstatus, plack och gingivit samt terapiplanering för åtgärder.

På em. kommer de barn tillbaka, som vi ska behandla, det är munhygieninstruktion, fluorlack, fissurförsegling, ART-fyllning, extraktioner. Vi håller också lektion i alla klasser, ger tandborst-instruktion på modell, ritar sockerklockan och pratar om kost/karies. Barnen har övervakad tandborstning i skolan 2 g/dag. Alla barn får varsin ny tandborste och tandkräm, som ska användas i skolan, de gamla får tas med hem.

Denna skola har besökts av TLUG sen 2019.

Vi jobbar på till klockan 17, sen är det bilfärd hemåt. Lite bad och mat, kvällen blir tidig i säng, vi är ganska trötta.

Tisdag 12/3

Klockan ringer 06.00, ut på en liten Power walk. Efter frukost blir vi hämtade av våra två trogna chaufförer Boy och Ramon, vi behöver hämta våra saker först på Tinubdan, sen åker vi till Santiago skolan, där TLUG:s projekt startade 2018. Lång bilresa på krokiga vägar dit, vi välkomnas återigen med tal, sång och dans, högtidlig ceremoni!

På denna skola är det 192 elever, så hela dagen går åt till att undersöka, samt undervisning i klasser. Vi är så uppskattade och välkomna, får fin mat och blir servade med vatten och fika. Vi jobbar ute på en cementplatta under tak, det är otroligt varmt. Men det kom faktiskt en regnskur också idag, men man kan ju inte precis säga att luften blev svalare…Hela tiden runt om oss finns det hundar som svalkar sig under samma tak som oss, de verkar iofs snälla, men det är lite ovanligt med sådant sällskap! Efter jobbet bad i havet, god middag på restaurang Bel Jan som är TLUG:s favoritställe!

Onsdag 13/3

Uppe med tuppen! Ja, för många tuppar finns det här som gal, och hundar som skäller! Vår frukost består av kaffe, kokt ägg som vi kokar i vattenkokare, banan, yoghurt, smörgås. Vi återvänder till Santiago skolan idag för att behandla de barn som vi undersökte igår. Det är varmt och soligt idag också! Vi är ju färre behandlare denna resa, så vi hinner inte riktigt med allt som planerades igår. Vi gör fyllningar, fissurförseglingar, fluorlack, individuella tandborstinstruktioner, depurationer, extraktioner, allt efter planering från gårdagen. Några barn blir lite ledsna, men de flesta är modiga och klarar det fint. Deras lärare är med och tolkar, även en del föräldrar är med. Vi håller lektioner i alla klasser färdigt idag. Vi är ganska trötta efter dagens arbete, värmen tar ut sin rätt.

Några av oss åker och badar direkt efter jobbet, sen återigen en god middag på Bel Jan.

Torsdag 14/3

Idag blev vår morgon Power-walk lite längre än planerat, tisdag och onsdag var den ca 3 km, idag blev den 5,3 pga. ett litet misstag att läsa kartan…men vi hann tillbaka för en supersnabb dusch och frukost innan det var dags att återvända till Santiago. På ett par timmar har vi behandlat färdigt de barn vi inte hann med igår, sen fikar vi och packar ihop.

Färden går nu till nästa skola, Liberty, där det går 104 elever. TLUG har varit på denna skola sen 2019. Nu har vi fått upp fart och bra rutin, screenar snabbt alla barnen. Vi slutar lite tidigare idag, 16.30, sen var det bad i havet! Middag på Bel Jan…igen! Så gott! Det var beställt att vi skulle få massage ikväll, men massören dök inte upp förrän vid kvart i nio, det var ju lite sent. Vi bokad henne till söndag em. i stället.

Fredag 15/3

Tidig morgon, vi ska åka redan 7,30 till Liberty skolan. Idag är det mycket individuella munhygieninstruktioner och fluorlackningar, men såklart också all typ av behandling vi kan göra! Det var endast 4 barn som gick igenom undersökningen utan åtgärd alls!

Vi är klara med allt jobb vid 15.30, vi åker till stranden och badar, så härligt. När vi har åkt till och från stranden, har det varit med en s.k. tricycle, där vi har åkt 4 pers. i varje. Idag var vi 7 pers… Det var tungt för den motorcykeln…

Kvällen går åt till att planera för helgens utflykt till ön Kalanggaman, beställa mat från Bel Jan som vi ska ta med, äta och sen var det karaoke-bar! Magnus & Emina, Shervin, jag och Tilda sjöng, med lite blandad kvalité kanske, men roligt var det!

Lördag 16/3

Båttur till ön Kalanggaman tar ca 45 min., rakt ut i havet! Vilket paradis! Så vacker ö, vit sand, palmer…fantastiskt! Det blir bad, sol, läsa, slappa, äta, samla snäckor, snorkla och vila. Äta gott också förstås! Det finns små kiosker på ön där man kan handla kaffe, glass och dricka. En helt underbar solnedgång får vi uppleva, sen blir det mörkt…finns några lampor på ön som drivs av solenergi. När vi ska äta på kvällen är uppfinningsrikedomen stor…en ficklampa hängs upp över vårt matbord med hjälp av tandtråd! Ja, vad annars finns med i tandläkarens packning! En helt otrolig stjärnhimmel får vi uppleva, och när jag står där och tittar upp mot himlen griper det verkligen tag i mig…”oj, vad jag är lång hemifrån”. Vi sover i tält på natten, mer eller mindre bra…det blåser friskt på natten, en del fest på ön pågår.

Söndag 17/3

Vi vaknar tidigt när solen går upp, vid 6-tiden. Fin solig dag, morgondopp såklart! Några timmar är vi kvar på ön, sen går båten tillbaka vid 10 tiden. Tälten ska packas ihop, allt man haft med ska tas tillbaka, sopor också.

Söndag em. är vi några som går på pedikyr och manikyr! Damen som ska ge massage kommer till huset på em, och de som vill får massage, ganska billigt i våra mått mätt, 60 kr för 30 min.

Måndag 18/3

Idag till en ny skola, Taberna, 228 barn ska undersökas. Idag ingen ceremoni, utan vi kommer i gång och jobbar direkt. Tills det är dags för em-fika är vi klara med undersökningar. En liten överraskning fanns i en tand idag: i en karierad 74 satt en liten plast-pärla fast! Tjejen pysslar tydligen med pärlor, och en hade lyckats fastna i tanden!

Vi sätter i gång med behandlingar direkt på em. På denna skola fungerar inte den övervakade tandborstningen så bra, flera av barnen har inte tandborste eller tandkräm med på skolan. De får bakläxa, att komma tillbaka imorgon!

Jättevarmt idag, vi är alla trötta och påverkade av värmen. Det kommer faktiskt lite regn men det blir inte svalare i luften.

På em. kommer Niels Berger till skolan, han är mannen som startat Santiago-stiftelsen, som TLUG samarbetar med här. Niels Berger är entreprenör och filantrop som gjort, och gör mycket för barnen här, förutom TLUG:s projekt så är det sjukvård, matlagningsstationer, skor till barnen m.m.

På kvällen blir vi alla volontärer bjudna på middag av Niels. Vi träffar också hans medarbetare Sofia och hennes familj. Det var Sofia som reagerat på att de Filippinska barnen skrattade och var glada, men med handen för munnen, ville inte visa sina tänder. Så, kontakt togs med TLUG 2017, och på den vägen är det. Magnus Sturebrand fick projektet som uppdrag, och har utvecklat det sen dess. Man startade på Santiago-skolan och sen har det utökats, nu 6 skolor. Santiago-stiftelsen står för kostnaderna för oss volontärer, samt kostnaden för barnen som remitteras av oss, till den lokala tandläkaren.

Tisdag 19/3

Vi fortsätter att behandla barnen på Taberna skolan, samt undervisa i alla klasser. Idag är district nurse Alain (Eulogio Tesado) med oss. Han har hand om 35 skolor, otroligt engagerad med barnen. Han blir vår profylax-sköterska här, fick med sig infärgningstabletter. Han kollar barnen ang. längd, vikt, allmänhälsa, sår, löss, hjälper till med vaccinationer osv.

Arbetet på skolan avslutas med ceremoni, tacktal, barn som sjunger och dansar! Så fint!

Onsdag 20/3

Vi blir hämtade kl. 8 av våra chaufförer, Mrs. Flora är med oss idag. Ny skola idag, San Joaquin med 102 elever. Slingrig väg, rakt ut i djungeln! Det är tredje gången TLUG besöker denna skola. Vi screenar 102 barn på fm., på em. behandlingar, även här mycket individuella munhygieninstruktioner. Lektioner i alla klasser hinner vi också med. Dagen avslutas vid 17-tiden, tacktal och diplom och mycket foto! Kvällen spenderar vi ett närliggande hus, som ägaren av huset vi bor i hyr ut. Det finns pool, dusch och toa man kan spola i! Vi har mat och snacks med oss, trevlig kväll och avbrott från vår vanliga miljö!

Torsdag 21/3

Efter morgon Power walk och frukost, blir vi hämtade kl. 8 för transport till den sista skolan vi ska besöka, Baquinbin Elementary school, också denna en bit ut i djungeln. Precis som förra skolan är det tredje gången TLUG besöker denna. Här också en fin välkomstceremoni! Vi screenar här 132 barn, och sätter i gång med behandlingar, endast 4 barn klarar sig helt utan någon åtgärd.

Det är jättevarmt idag, och vi är alla lite trötta. På kvällen är några av oss och badar i havet, några slappar och vi äter på lite olika ställen. Packning och planering för hemresa har påbörjats.

Fredag 22/3

Transport till Baquinbin skolan för fortsatt arbete, vi behandlar klart alla elever, och har lektioner med alla klasser. Till lunch är vi klara och packar ihop våra grejor. Vi hoppar över lunchen och åker till Dry Dock, ett fattigt område där vi ska utföra akuttandvård. Vi ska jobba i en liten lokal, människor köar redan när vi kommer dit. Vår district nurse Alain är med oss, ordnar kösystem samt hjälper till att tolka. Här blir det extraktioner, vi begränsar till 2 tänder /person, annars hinner vi inte med. Det är verkligen ”risiga” munnar vi ser, trasiga tänder, tandlossning. Någon depuration hann jag dock med! 36 patienter behandlas denna varma eftermiddag!

Några av oss åker sen till Mrs. Floras förråd, för att rengöra, inventera och packa ner instrument, i väntan på nästa volontär-resa!

Kvällens middag äts på Bel Jans! Var annars! Vi får ett jättefint kort från ägaren, med tack för att vi är så fina kunder hos dom, så rart!

Hem och packar inför morgondagen!

Lördag morgon säger vi hejdå, några är kvar, några ska åka hem och några åka vidare för nya äventyr!

Det är blandade känslor att skiljas från gruppen, vi har jobbat och bott ihop, man lär känna varandra väl! Samtidigt är man inställd på att det är dessa två veckor man ska jobba, sen är det färdigt!

Så, vad gjorde vi då…i siffror:

Antal screenade barn: 841
Depurerade barn: 204
Enskilt OH-instruerade barn: 339
Fissurförseglade tänder: 13
Fluorlackade barn: 508
ART**-fyllda tänder: 158
Primära tänder extraherade: 108
Permanenta tänder extraherade: 0

Antal remitterade* barn från de första tre skolorna (Santiago, Liberty, Tinubdan) har minskat med 40 %!
Antal remitterade barn* från de resterande tre skolorna (Taberna, San Joaquin, Baguinbin) har minskat med 2 %!

*Remisser avser extraktion av primära & permanenta tänder samt fyllningar primära & permanenta tänder
** Fyllningar vi kan utföra på plats, med special hand-instrument

/ Margaretha Nilsson

Andra reseberättelser

Burkina Faso
Reseberättelse

Reseberättelse

Tanken på att volontärresa med TLUG väcktes hos mig redan under universitetstiden då jag följde TLUGs arbete aktivt genom sociala medier. Att kombinera mitt yrke som jag älskar med volontärarbete som jag sedan barnsben brinner för verkade som drömsysselsättningen...

Filippinerna
Reseberättelse, Mars 2023

Reseberättelse, Mars 2023

Reseberättelse - Filippinerna 2023 - Elisabeth Disley   Travel diary from a volunteer mission to Palompon, in the Philippines, March 2023 with TLUG Though I have known about this trip since Christmas, it didn’t properly sink in until I said my goodbyes and see you...

Do you have a question?

15 + 8 =