Samarbetsland Burkina Faso

Landsansvarig: Alexandra Rogushina
alexandra@tandlakareutangranser.se

Burkina Faso ligger i Sahelområdet, dvs nederkanten av Saharaöknen och har ingen egen kust. Detta försvårar uppbyggnaden av export och import, i och med att transport- och tullkostnader, gör det svårt att konkurrera på världsmarknaden. 80% av befolkningen lever fortfarande på självhushållande jordbruk och 70 % av den vuxna befolkningen är analfabeter. Enligt UNDP:s Human Development Index, ligger Burkina Faso på plats 183 av sammanlagt 186 länder, och är därmed världens tredje fattigaste land. Den allmänna sjukvården har oerhörda brister och saknar nästan allt: personal, sterila miljöer, utrustning och lokaler. Bristen på tandläkare och tandvård är utbredd. Det finns 4 utbildade tandläkare i kommunen Ziniare med ca 65 000 invånare.

Vår samarbetspartner för TLUG i Burkina Faso är den svenska ideella organisationen Yennenga Progress som aktivt medverkar till samhällsbyggande genom att utveckla konceptet Den goda byn. Det som började med en förskola i byn Nakamtenga, i Burkina Faso, har sedan 2001 utvecklats till ett helt samhälle under tillväxt.

Du kan läsa mer om Yennenga Progress på yennengaprogress.se

Generellt har tandhälsan i området försämrats. I och med en växande medelklass och möjligheten att köpa mat, har konsumtionen av socker ökat. Detta i kombination med bristande kunskap om förebyggande tandvård har lett till ökad kariesförekomst och dentala problem.

Projektet är nystartat och första volontärgruppen skickas ner i november 2019. Vi kommer att arbeta i byn Nakamtenga med deras förskola och grundskola samt med en förskola i en närliggande by Monomtenga. I Nakamtenga finns en nyöppnad tandläkarklinik som än så länge används enbart när TLUG är på plats och drivs i kombination med vårdcentralen Dr Denis Mukwege Center.

Volontärresorna pågår i två veckor och kommer att ske under november samt mars månaderna. Samtliga yrkeskategorierna är välkomna att söka: tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor samt studenter. Volontärerna står själva för flygresan, vaccinationer, försäkringar och privata utflykter. Mat, boende och transport under arbetsveckorna erbjuds kostnadsfritt.

Målet är att uppnå en långsiktig förbättrad oral hälsa. Genom långsiktighet ska projektet ha en positiv och kontinuerlig påverkan för så många människor som möjligt. Syftet är att arbeta med hjälp till självhjälp för att undvika en beroendeställning mellan berörda samarbetspartners och landet i fråga.

Det du som volontär kan förvänta dig är utbildning i oral hälsa och hygien samt kostvanor, förebyggande vård samt viss akutbehandling till eleverna. Det kommer även att startas upp tandborstprojekt som innebär att barnen borstat tänderna under övervakning varje dag i skolan.

Läs gärna reseberättelsen från senaste projekt, och klicka här för att se en video om projektet från februari 2019. Där får du mer information och en känsla av hur det är att delta i Tandläkare Utan Gränsers volontärprojekt!


ANMÄLAN:

Skicka din anmälan till alexandra@tandlakareutangranser.se

Följande information önskar vi ha från dig:

1.-Namn, efternamn

2.- Yrkeskategori och yrkesverksamma år

3.- Har du varit volontär tidigare i Sverige eller utlandet? I så fall när och var?

4.- Varför vill du vara volontär hos oss?

5.- Personlig motivering och din syn på vad du kan tillföra projektet

Vi kommer att svara så fort vi kan!