Samarbetsland Filipinerna

Tandläkare Utan Gränser (TLUG) verkar med volontärtandvård på ön Leyte, södra Filippinerna, i en hamnby som heter Palompon, på Leytes sydvästra hörn. I byn bor ca 60,000 personer och i distriktet finns 14 skolor ”Elementary Schools” – (ES) med barn från 5år till 14år. Klimatet är varmt och fuktigt året om, och ostadigt med dagliga åskoväder och frekventa tyfoner och jordskalv. Landet är fattigt men människorna ändå öppna, gästfria och mycket tacksamma. De allra flesta skolbarnen har inte fått någon tandvård tidigare.

I mars och oktober skickar TLUG trupper för två veckors volontärarbete. Den absoluta tyngdpunkten ligger på förebyggande tandvård såsom fissurförseglingar, fluorlackningar och information i skolorna kring egenvård, men vi utför även viss akuttandvård. Eventuellt kommer vi snart att kunna ha med en egen mobil enhet med borr, sug, trefunktionsspruta och ultraljudsspets.

TLUG samarbetar i Filippinerna med svenska ’Insamlingsstiftelsen för Filippinernas Skolbarn’ (Santiagostiftelsen). Vi driver, övervakar och utvärderar projekt med övervakad tandborstning två gånger per dag i skolklasserna. Vi besöker skolorna Santiago ES, en knapp timme ut i djungeln, och North Central ES inne i byn. Till mars 2019 planeras expansion till skolorna Tinubdan ES och Liberty ES. Vi arbetar i befintliga lokaler på skolorna, inomhus och utomhus, på befintliga pinnstolar/bänkar, och med pannlampa. Transport sker med små skåpbilar och Tuk-Tuk´s.

Vi söker tandhygienister, tandläkare och tandsköterskor med klinisk och social kompetens. Blir du antagen kan du räkna med två veckors intensivt och mycket givande arbete. Vi bor ganska enkelt och tätt inpå varandra inne i Palompon. Elektricitet, rinnande vatten och internetkoppling finns i princip alltid. Helgen mellan de två arbetsveckorna vilar vi och smälter intrycken tillsammans, på ön Kalangamann, en timme med trimaran ut i havet från Palompon. Det är mycket billigt att leva i Filippinerna. Resan från Sverige tur och retur kostar ca 7,000 kr. Volontären står själv för alla kostnader. (Flergångsvolontärer kan efter ansökan hos TLUG lyfta ett resestipendium på 4,000 kr). Under arbetsdagarna ute i skolorna brukar vi bli bjudna på lunch.

Läs gärna reseberättelserna från våra volontärer, och klicka här för att se en video om projektet från oktober 2018. Där får du mer information och en känsla av hur det är att delta i Tandläkare Utan Gränsers volontärprojekt!

ANMÄLAN:

Skicka din anmälan till magnus@tandlakareutangranser.se

Följande information önskar vi ha från dig:

1.-Namn, efternamn

2.- Yrkeskategori och yrkesverksamma år

3.- Har du varit volontär tidigare i Sverige eller utlandet? I så fall när och var?

4.- Varför vill du vara volontär hos oss?

5.- Personlig motivering och din syn på vad du kan tillföra projektet

Vi kommer att svara så fort vi kan!