Tanzania

 

Landsansvarig: Bodil Sandin
bodil@tandlakareutangranser.se

Tanzania ligger söder om ekvatorn och är dubbelt så stort som Sverige. Klimatet varierar, beroende på om man är vid kusten eller i inlandet och även med höjden över havet. Vid kusten och öarna är det ett tropiskt monsunklimat medan det i inlandet är torrt och varmt. Det är betraktat som ett av Afrikas bästa zafariländer med ett varierat djurrike. Det finns ca 37 miljoner invånare. De socioekonomiska skillnader är stora med några större städer som har allt och långt bort i inlandet är det mycket fattigt. Sammantaget anses landet dock som fattigt. Tanzania är självständigt sen 1961 och var tidigare ett protektorat.

Landet är hårt drabbat av HIV/AIDS och innan bromsmediciner fanns att tillgå dog många, föräldragenerationen mest. Det gör att det finns många föräldralösa barn, även om de är friska. Nu finns det som tur är bromsmedicin att få gratis av US AID. Det innebär att ¾ av landets befolkning är under 18 år.

Det finns ingen organiserad tandvård. Den största delen av tandvården sköts på privatkliniker i de stora städerna samt på sjukhus som drivs av olika organisationer och staten. Det är mest akut tandvård, extraktioner, kirurgi och protetiska ersättningar av tandförluster som utförs i landet.

I Tanzania har Tandläkare utan gränser 2 olika städer som du som volontär kan ansöka till:

Bukoba

Bukoba är en stad i nordvästra Tanzania, nära belägen vid Victoriasjöns västkust samt några mil söder om gränsen till Uganda. Det här är ett av TLUGs nyaste projektstäder vilket gör att du som volontär kan bidra med mycket ny kunskap till befolkningen.

Volontärsgrupperna består oftast av 4 personer bestående av tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker och studenter. Resorna är oftast under en period på 2 veckor. Som volontär för TLUG får du följa med på och hålla i undervisning av tandhälsa i skolor i regionen, både elever och personal kommer att närvara. Eleverna screenas sedan och du som volontär får göra behandlingar som ART-lagningar och fluorlackning, större akuta behandlingar som t.ex extraktioner remitteras till en lokal tandläkare. Utöver detta kommer även en praktisk genomgång och utbildning i tandborstteknik att utföras av volontärerna.

Du kommer att bo i ett hus på ett skolområde där skolpersonalen lagar mat åt gruppen som du som volontär själv betalar för. Det är från den basen som ni sedan kommer att åka ut till skolor i området. Elektroniken är inte helt tillförlitlig så det är viktigt att ta med sig pannlampa eller ficklampa. Även internetuppkopplingen är sporadisk. På helgerna får du som volontär själv fria ramar att anordna egna aktiviteter som zafari eller andra utflykter.

Mufindi

Vi söker 4 volontärer: Tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och tandtekniker är välkomna att ansöka.  Som volontär för TLUG ska du följa med för undervisning i tandhälsa i skolor, förskolor och på barnhemmet och personal. Vi ska screena alla, men behandlingen sköter Bodil sedan. Du kommer alltså inte att utföra invasiv tandvård.

Platsen för TLUG´s insats ligger i en bergstrakt i inlandet, resan tar minst 1 dag beroendet på om man åker bil eller flyger. Tandläkaren Bodil Sandin som arbetar där gör det tillsammans med en NGO som har tagit på sig att hjälpa 15 byar med olika saker. Barnhem, stöd till fosterfamiljer, aidsklinik, information om Aids, homebased care, promota utbildning. Det finns även finsk läkare som är volontär.

Du kommer att bo i ett gästhus och får måltider där som du betalar för. Ström finns med generator 3 timmar per kväll. Mobiltelefon och internet på telefon fungerar med lokala kort för det mesta. Det finns inga affärer.

Möjlighet till safari i samband md hemresan kan man ordna själv.

RESEBERÄTTELSER

 

ANMÄLAN:

Skicka din anmälan till bodil@tandlakareutangranser.se

Följande information önskar vi ha från dig:

1.-Namn, efternamn

2.- Yrkeskategori och yrkesverksamma år

3.- Har du varit volontär tidigare i Sverige eller utlandet? I så fall när och var?

4.- Varför vill du vara volontär hos oss?

5.- Personlig motivering och din syn på vad du kan tillföra projektet

Vi kommer att svara så fort vi kan!