Reseberättelse, Hösten 2022

Reseberättelse -Tanzania 2022

Äntligen var det dags för att resa till vårt projektland efter en lång paus pga pandemin. 

Dags för avresa. Vi fyra möttes på Arlanda, tre av oss hade träffats på informationsträffen i Stockholm där vi även fått information och allt material till projektet.  Resplanen är Stockholm till Addis Ababa och sedan vidare till Entebbe, Uganda därefter. Vårt plan var att utföra vår första utflykt i Uganda för att lära känna varandra innan destinationen Bukoba. 

Trots en lång resa och strul med diverse bokningar genom vår kontakt i Uganda hade vi en underbar stämning i gruppen. 

Allt löste sig till slut,  “Hakuna Matata”. Vi hade en fantastiskt fin upplevelse i Uganda med vackra omgivningar, vandring till vattenfallen i Sipi och besök på en kaffeodling i byn.

Ganska sent på söndagen anlände vi till Tweyambe i Tanzania. William vår chaufför körde oss mellan Entebbe och Tweyambe, en bilresa på ca 7 timmar. Det som tog extra tid var visum vid gränsen och de slitna landsvägarna. 

Vi var trötta men vi blev mottagna med sådan kärlek och glädje från både barn och personal på skolan så att vi fick energi på nytt. Vi hann inte mycket mer än att packa upp material och försöka förbereda inför första arbetsdagen. 

Det fanns en del att ordna och vi fick svårigheter med olika saker som inte var planerade från skolans sida. Vi var tvungna att lösa allt så bra vi kunde. Vi lyckades hålla utbildning för samtliga elever, körde tandborstning i grupp och screenade samtliga. Läraren från skolan, James eller “JJ” var vår fantastiska tolk under hela projektet. Väldigt sympatisk, rolig och trevlig människa.

Efter arbetet förde vi statistik på alla som undersökts och vi förberedde även all material inför morgondagens arbete. Det blev en sen måndag men vi samarbetade fint och det blev en lärorik dag. Arbetet underlättades av den goda frukost, lunch, fika och middag som glada och vackra Melissa ordnade till oss varje dag. 

Vårt arbete var fokuserat på prevention. På samtliga skolor gav vi kostråd genom att visa upp exempel på bra och dålig mat och vi gav även munhygieninstruktioner på modeller. Barnen fick öva på modellen och ställa frågor under vår undervisning. 

Barnens och lärarnas engagemang varierade mycket från skola till skola. Ibland blev det många kloka frågor från de duktiga barnen, och vi tyckte särskilt mycket om att även lärarna var engagerade och ställde frågor och uppmuntrade sina elever att vara delaktiga. 

Vi utförde bevakad tandborstning endast på två skolor där vi fick spendera 2 dagar för att hinna med.  Efter utbildningsdelen fick barnen varsin tandborste och fick stå i en cirkel och borsta tänderna. Därefter färgade vi in barnens tänder och förberedde för screeningen. Efter infärgning screenades barnen för karies, gingival status och plackstatus. Eftersom vi hade två dagar avsatta för denna skolan hade vi tid att ge barnen individuell feedback på deras tandstatus och tips på hur borstningen och/eller kosten kunde förbättras. 

Vi minns speciellt en skola, Sacred Heart. Arbetet avslutades med sång och kramar från de skolans elever. Det var en mycket glädjefylld och inspirerande upplevelse. 

Antal barn varierade också från skola till skola. De skolor som vi hade bevakad tandborstning och med flest elever fick vi screena först och främst de som hade värk. I mån av tid screenades därefter alla 6/7- och 12/13-åringar. All nödvändig tandvård remitterades till en lokalt verksam tandläkare, eftersom vi i Tanzania inte fick genomföra invasiv tandvård. 

Helgen mellan arbetsveckorna åkte vi tillsammans med William till nationalparken Rubondo island. William är en härlig person som gillar att skoja och ser till att alla mår bra. På Rubondo fick vi åka på guidad safari i Tanzanias vackra natur. Vi såg bland annat apor, elefanter, giraffer och flodhästar och lärde oss massor om djuren. Det var en magisk upplevelse och en aktivitet som vi verkligen rekommenderar.

De två veckorna gick så snabbt och vi är så glada att vi åkte på denna resa. Vi känner att resan gjort att vi växt både som människor och kliniker, och vi rekommenderar alla som har möjlighet och vill att någon gång arbeta som volontär. Det är en speciell känsla att hjälpa folk i behov. Tidigt i arbetet fick vi öva på vår flexibilitet och kreativitet genom att arbeta med de resurser och material som finns tillhanda. Man lär sig också snabbt att prioritera vård som inte kan anstå och får en bättre helhetssyn av patienten. Vi är så glada att vi även hittade en vänskap i gruppen. Vi lärde oss även mycket av lokalbefolkningen och deras liv. ”Hakuna matata” är något vi alla kommer ta med oss. Allt löser sig till slut. 

/ Dastan, Tandläkare
Eli, tandsköterska
Mariel tandsköterska 
Verónica Aragón,  tandläkare

Andra reseberättelser

Filippinerna
Reseberättelse, Mars 2024

Reseberättelse, Mars 2024

Reseberättelse - Filippinerna 2024 - Margaretha Nilsson Så var det äntligen dags för avresa, på vårt äventyr med Tandläkare utan gränser, till Filippinerna. Efter alla förberedelser träffas vi på Arlanda den 8/3, 7 av 8 volontärer, för avresa. Vi är ett gäng på 5...

Burkina Faso
Reseberättelse

Reseberättelse

Tanken på att volontärresa med TLUG väcktes hos mig redan under universitetstiden då jag följde TLUGs arbete aktivt genom sociala medier. Att kombinera mitt yrke som jag älskar med volontärarbete som jag sedan barnsben brinner för verkade som drömsysselsättningen...

Har du en fråga?

7 + 6 =