Reseberättelse, Juni 2024

Reseberättelse – Zimbabwe 2024 – Mina Karpet

Den 14/6 var det dags för vår resa. Gruppen bestod av 4 tandläkare och en tandhygienist. Jag och två tjejer flög från Arlanda och två tandläkare från Köpenhamn. Det var första gången för hela gruppen att delta i projekten genom TLUG.

Vi alla träffades i Addis Abeba sedan flög vidare till Harare, huvudstaden till Zimbabwe. Där träffades vi av trevliga personer som tog hand om oss och vi kom fram till Bronte Garden Hotel för att övernatta.

Dagen därefter (söndag) träffade vi den trevliga dr Advance tillsammans med vår chaufför som körde oss till Mutambara, där skulle vi bo och vårt arbeta skulle börja.
Resan tog c:a 6 timmar med uppehåll för lunch.
Vi kom fram till ett enkel och primitiv boende med några timmars el och vatten avbrott dagligen. Anpassning  och tålamod krävdes där. 

Vi förberedde några väskor med material och allt tillbehör kvällen innan, för att sätta igång arbetet dagen efter.

Vi blev hämtad på måndag morgon och eftersom TLUG har överenskommelse med vissa skolor, så åkte vi till dessa skolor enl.ett schema som lokala dental terapeut och tandläkare dr. Advance planerar. 

Med oss har vi en lokal tandsköterska, en lokal dental terapeut. Tandläkare Advance är med oss två första dagarna för att vägleda oss i projekten.

På skolorna delade vi oss så att tre personer tog hand om utbildning, information och instruktion av personalen och barnen eftersom profylaxen är prioriterade inom TLUGs arbete.

De två andra tandläkare byggde upp en behandlingsstation i ett tomt klassrum som vi vick på varje skola. Vi dukade upp all material och tillbehör till varje tandläkare på borden. Sedan kom in eleverna klassvis för screening, fluor lackning,lagning och även extraktioner. Allt arbete dokumenterades manuellt på papper.
Efter att alla barn var undersökta och behandlade, fick vi hjälpa några vuxna och skolpersonal vilket uppskattades mycket. 

I två veckor arbetade vi hård under ett hög tempo och olika utmaningar, men vi försökte vårt allra bästa och löste problemen på plats. 
Eleverna var otroliga duktiga, modiga och nyfikna. Mycket fina barn.

Under första helg åkte vi till Hotel Leopad Rock, c:a 4 timmars körning från vårt boende för att vila oss till näst kommande vecka.
Hotellet låg i ett otrolig vacker och grön området med egen lilla naturpark inklusive många djur. Om ni åker dit under svensk sommartid så är det vinter där. Rekommenderar ta med varma kläder. Det var riktig kylig där uppe. Det är verkligen värt att åka dit .

TLUG och vi alla medlemmar gör STOR insats och skillnad. Vi behövs verkligen och hoppas alla för chansen och vill åka ut med TLUG och vara med denna fantastiska upplevelsen.

Vilken fin känsla hade vi alla när vi var färdiga med projekten och kände vi har gjort en stor insats för de barnen och skolorna. 

Stor tack TLUG som hjälpte oss att uppleva denna äventyren och få ett minne för livet.

/Mina Karpet

Andra reseberättelser

Filippinerna
Reseberättelse, Mars 2024

Reseberättelse, Mars 2024

Reseberättelse - Filippinerna 2024 - Margaretha Nilsson Så var det äntligen dags för avresa, på vårt äventyr med Tandläkare utan gränser, till Filippinerna. Efter alla förberedelser träffas vi på Arlanda den 8/3, 7 av 8 volontärer, för avresa. Vi är ett gäng på 5...

Burkina Faso
Reseberättelse

Reseberättelse

Tanken på att volontärresa med TLUG väcktes hos mig redan under universitetstiden då jag följde TLUGs arbete aktivt genom sociala medier. Att kombinera mitt yrke som jag älskar med volontärarbete som jag sedan barnsben brinner för verkade som drömsysselsättningen...

Filippinerna
Reseberättelse, Mars 2023

Reseberättelse, Mars 2023

Reseberättelse - Filippinerna 2023 - Elisabeth Disley   Travel diary from a volunteer mission to Palompon, in the Philippines, March 2023 with TLUG Though I have known about this trip since Christmas, it didn’t properly sink in until I said my goodbyes and see you...

Har du en fråga?

8 + 15 =