Reseberättelse, Februari 2020

Reseberättelse – Zimbabwe 2020 – Carina Norberg

14/12-2019 Vi träffas i Stockholm på en tandvårdsklinik i närheten av Centralstationen för genomgång och förberedelse inför kommande resa till Zimbabwe med Tandläkare utan gränser(TLUG). Vi som ska resa är jag, Carina Norberg (pedodontist), Kjell Gustavsson (privattandläkare), Sara Elmquist (tandhygienist) och Yasmin(tandhygienist). Malou och Jennie berättar om upplägget samt dokumentation som ska föras och redovisas vid hemkomst och vi får med oss förbrukningsmaterial och diverse instrument mm som fördelas i våra medhavda resväskor.

Innan jul få vi besked att Yasmin råkat ut för ett benbrott och kan inte följa med och det är för sent att försöka rekrytera någon annan för resan. Sorgligt för oss alla och Yasmin.

29/1-2020 Jag och Kjell flyger kl 21 från Arlanda till Harare och resan går bra. Sara flyger från Malta.

30/1 Jag och Kjell anländer till Harare kl 17 och ansöker om visum på flygplatsen 30 USD och blir hämtade av Anne-Sou som kör oss till Dr Advance klinik i Harare. Bilen vi kommer att bli skjutsade i under veckorna är leasad av Dr Advance och vi betalar honom via TLUG för hans utlägg enligt besked från Malou. Kliniken ligger i ett litet blått trevligt hus med modern utrustning på 3 behandlingsrum och dr Advance har både barn och vuxna patienter. Anne-Sou kör oss till Sunbird Lodge där vi ska bo en natt och Sara anländer kl 19 efter lite trubbel med sin resväska och får besked att den ska skickas till henne på lördag när vi är i Imire. Vi får skjuts av hotellet till en portugisisk restaurang i närheten, för alla är vrålhungriga, och pratar oss samman inför kommande veckor.

31/1 God engelsk frukost på Sunbird Lodge och får transport av Nico till Imire vilket vi betalar ur privat kassa. Bilfärden tog 2 timmar från Harare till Imire och kostade 210 USD. Bättre vägar denna gång berättar Kjell. Vid framkomst bjuds vi på sandwichlunch som serveras av Loveness och därefter afternoon tea medan nyfikna babianer försöker sno våra kakor. Guide Anyway tar med oss på en safari i Gamepark innan solnedgången och vi får uppleva noshörningar, fåglar och hjortar i fantastisk natur.

1/2 Väcks av Loveness på Lodgen som kommer med morgonteet/kaffe och frukost serveras kl 8. Heldagssafari i Gamepark med guide Edmo och lunch i det fria medan vi ser på när elefanterna badar i sjön nedanför. Fantastisk upplevelse med alla vilda djur. Afternoon tea kl 15 och vilar en stund innan 3 rätters middag på kvällen.

2/2 Checkar ut från Imire och hämtas av Tatenda kl 11 som kör oss till Mutare och bilfärden tar 3 timmar. Lunch på restaurang i Mutare och handlar mat för kommande vecka samt besöker kliniken i Mutare för att proviantera det vi behöver under skolbesöken i veckan. Det finns inga tandborstar som vi blivit lovade av Dr Advance och Tatende ringer Dr Advance som meddelar att de finns i Harare och Tatenda får komma med dem till Mutambara under veckan. Kliniken i Mutare är förvaringsstation för TLUG inför skolprojekten i Old Mutare och Mutambara, Tankar bilen och lämnar pengar för bensin till Tatenda som uppger att vi behöver mer bensin under veckan men eftersom vi inte har någon bensindunk, lovar han komma med bensinen till Mutambara. Bensin är svårt att få tag på i Zimbabwe och mycket dyrt pga inflationen liksom matvaror mm. En tandborste i Mutare på SPAR kostar motsvarande 60 svenska kronor. Anländer till Mutambara ca 17 och hämtar Farai i hans hem och kör till kliniken för att lasta av all utrustning vi har med oss och packar allt vi behöver för besök på första skolan. Vi har kommit överens om att varje första besök på skolor blir munhälsoinformation och screening samt tandborstträning och de barn som behöver behandling skrivs upp av respektive lärare på skolan för behandling dagen därpå. Trötta anländer vi till gästhuset i Mutambara som drivs av Methodistkyrkan och bokats av Farai. Äter en sen enkel middag bestående av ris och makrillfilé i tomatsås. Vi har tagit med oss konserver och torrvaror från Sverige eftersom vi fått uppgift om osäkerhet gällande ström, kylskåp och vatten men på gästhuset i Mutambara finns kylskåp, tvättmaskin och vatten i kran men får besked att det är vanligt med strömavbrott samt att vattnet kan ta slut, vilket vi också får uppleva under kommande veckor.

3/2 Väcks av tuppen kl 5 och hämtas av Farai 7.30 som kör oss till sjukhuset i Mutambara för att hälsa på chefen för sjukhuset och sjuksköterskeutbildningen och därefter till kliniken för att lasta in förbrukningsmaterial och instrument som vi förberett dagen innan. Vi träffar Tapirva som är Farais assistent och kommer vara med oss under veckorna tillsammans med Farai. Första skolan är Bvumbura och anländer vid 9 tiden. Träffar rektor och lärare på skolan och informerar om planen för dagen samt uppföljning av tandborstprojektet som påbörjades förra året. Lärare meddelar att alla barnen har tandborstar och tandkräm på skolan och lärarna ombesörjer att barnen borstar 1g/dag, eftermiddag, men eftersom barnen kommer vid så olika tid på morgonen pga lång väg till skolan, blir det ingen tandborstning på morgonen. 4-6 åringarna var för unga förra året och har ingen tandborste, tandkräm. Farai meddelar att han inte varit på skolan sedan förra året eftersom han inte erhållit någon ersättning för att köra ut till skolan. Vi delar upp oss i två grupper med Farai och Tapirva för munhälsoinformation som de håller på hemspråket shouna klass för klass och vi assisterar med planscher och tandborstmodeller. Barnen lär sig engelska redan från första klass men det är först i 12-13 års ålder som de förstår engelska. Bvumbura är en fattig skola där de yngre barnen får sitta på golvet eftersom det inte finns tillräckligt med bänkar, stolar och bord samt väldigt lite skolmaterial generellt i klassrummen. Vi får sedan ett tomt klassrum med träbänkar och bord för att duka upp våra instrument och material inför screeningen. Jag, Farai och Kjell undersöker barnen som får ligga på en träbänk med huvudet i vårt knä och Tapirva och Sara hjälps år med assistans, steril och dokumentation. Vi undersöker 233 barn dvs. alla barn 4-14 år som är i skolan den dagen och en lärare noterar de barn som behöver behandling samt skickar med barnet en lapp till föräldrarna vid behov av lagning/extraktion. För tandundersökning och fissurförsegling behövs inget godkännande av förälder. Därefter önskar några lärare tandundersökning och fick även behandling i den mån vi hann med. Vi hade fått besked av TLUG att ta med egen lunch som proteinbars och vatten eftersom det troligtvis inte fanns lunch att tillgå eller värma men på denna skola erbjöds vi coca-cola och kex vilket var väldigt vänligt men också lite underligt med tanke på all munhälsoinformation vi förmedlat på förmiddagen. Vi körde sedan till Nechitima primary school, ca 1 timmes bilresa, och träffade rektorn för godkännande av tandvårdsbesök nästa vecka eftersom Farai inte hunnit med att meddela skolan tidigare. Tillbaka till Mutambara och förberedde för tandbehandling dagen därpå samt köpte lite grönsaker som såldes längs med vägen. Risotto, salami och tomatsallad på kvällen.

4/2 Väcks av tuppen kl 5 och 7.30 hämtas vi av Farai och Tapirva för färd till Bvumbura skola. Jag, Farai och Kjell behandlar barnen som fått godkännande från sina föräldrar och Tapirva assisterar samt tar hand om steril och dokumentation. Sara har tandborstinstruktion och lämnar ut tandborstar och tandkräm till de yngre barnen som inte erhållit tandborste tidigare, vilket blir 69 stycken. Eftersom vi är så få i teamet blir det lite stressigt för Tapirva att hinna med steril, att assistera, dokumentera och för Sara att hinna med tandborstträning med alla yngre barn, men vi ansåg det viktigt eftersom de flesta barn inte äger en tandborste. De barn som fick behandling bedömdes som riskbarn och vi borstade deras tänder och lämnade ut en tandborste, tandkräm även till dem eftersom det var osäkert hur många barn som verkligen hade tandborste. Nyfikna barn leker utanför klassrummet och kor vaggar runt på skolgården. Tatenda dök upp på skolan med tandborstarna och bensinen han lovat leverera, i egen bil som tillhörde kliniken i Mutare. Han hade bara 15 liter bensin att fylla på vår egen bil och vi tyckte det var lite underligt att han körde den långa vägen 2,5 timme för att lämna så lite bensin, men han lovade att komma en annan gång med resterande 25 liter bensin. Tillbaka till kliniken i Mutambara och kompletterar utrustning för ny skola i morgon. Lådan vi fick av Tatenda innehöll 800 tandborstar och tillsammans med tandborstarna Kjell hade med sig blev det 1000 stycken. Under 2 veckor kommer vi besöka 5 skolor och kom fram till att lämna ut 200 tandborstar med tandborstinstruktioner till varje skola och i första hand 6- och 12- åringar samt de barn som behandlades eftersom de var riskbarn. Trötta och nöjda på kvällen lagar vi nudlar i tomatsås med tonfisk, tvättar våra klinikkläder i tvättmaskin som finns i gästhuset och spelar kort.

5-7/2 Samma procedur dessa dagar med munhälsoinformation och screening på ny skola och behandling av de barn som fått godkännande av sina föräldrar samt tandborstinstruktioner och utlämning av tandborstar. Skolorna vi besöker heter Muusha och Chikwakwa. Muusha är en skola som fått stöd av Plan international med nya fina skolbyggnader samt bra skolmaterial. På Chikwakwa skola var barnen väldigt förundrade över vår ankomst och några ropade att de skulle gå hem och berätta för sina föräldrar att de träffat en vit människa. Efter avslutad arbetsdag besöker vi Farais mormors gård som ligger på vägen från Chikwakwa skola och blev varmt välkomnade. Majs odlas på nästan varje liten gård så också på denna och huvudfödan är majsgröt. På fredag är vi klara med screening kl 13 och får skjuts av Farai till Musangano Lodge för ledighet under helgen. Bilfärden från Mutambara till Musangano tar ca 2 timmar och vi stannar till i Mutare och tankar på vägen. Vi har inte haft Wifi sedan i tisdags pga regn och åska och är överlyckliga att få kontakt med omvärlden igen. Det visar sig dock att Wifi och strömtillgången är begränsad även på Musangano Lodge. Efterlängtad 3 rätters middag på kvällen och kl 22 stängs strömmen av och det är bara att gå och lägga sig.

8-9/2 Morgondopp i poolen och god engelsk frukost. Hiking på egen hand i djungeln med tuff stigning för mig och Kjell som fick pausa i omgångar medan Sara tog sig till de högre höjderna 1230mövh och vi nöjde oss med den lägre utsikten 1130mövh med ett fantastiskt landskap. Överraskades av kraftigt regn men hann precis komma tillbaka till lodgen. God 3 rätters middag på kvällen och kortspel tills strömmen stängs av vid 22 tiden. Lite bättre väder på söndagen och vi kan till och med sola en stund och tar det lugnt vid poolen innan vi blir hämtade av Farai. Stannar till i Mutare och tankar samt inhandlar livsmedel för nästa vecka. Farai uppgav att vi behöver mer bensin för utfärder till skolorna i veckan men har inte med sig någon bensindunk. Jag informerar att det finns en bensinmack i Mutambara som vi måste kunna tanka på men Farai uppger att de har sämre bensin men det går nog bra med den bensinen och så är vi inte så beroende av bensin från Mutare. Kraftigt regn under färden vilket inte är så konstigt eftersom det är regnperiod. Enkel middag i Mutambara bestående av ris och makrill i tomatsås och avslutar kvällen med kortspel.

10-13/2 Väcks av tuppen och hämtas av Farai 7.30. Samma procedur som förra veckan och gör behandling på barnen på Chikwakwa skola samt munhälsoinformation, screenar och behandlar barnen på Nechitima och Mutambara skola samt tandborstinstruktioner och lämnar ut tandborstar. På tisdagen får vi besked att Tapirva inte kommer följa med oss till skolorna eftersom de har blivit lovade att få lunch på varje skola och vägrar därför medverka. Farai uppger att han kommer köra oss till skolorna och medverka eftersom han är ansvarig för projektet. Vi förklarar att vi inte fått uppgift om lunch på skolorna utan förberett oss med proteinbars och vatten som lunch. Farai uppger att Tatenda kommer ansluta till skolan på tisdagen men han dyker inte upp. På hemvägen besöker vi däckverkstaden för att fylla på luft i däcken. På onsdag ansluter Tatenda via buss för att medverka istället för Tapirva och vid ankomst till skolan får vi punktering på ett däck. Farai och en lärare byter till reservhjulet som vi lyckligtvis har med oss och på hemvägen lämnas däcket till däckverkstaden för lagning. Det regnade mycket under dagarna på Nechitima skola vilket resulterade i att få barn fick behandling eftersom de inte kunde ta sig till skolan pga bortspolade vägar på vissa ställen. På Mutambara skola fick vi besök av en PR kvinna, Kudzai, från Methodistkyrkan som fotograferade och skrev om tandvårdsprojektet TLUG. Artikeln publiceras i en methodist-tidskrift i Zimbabwe och USA enligt kvinnan. På onsdag och torsdag kväll inventerar vi materialet vi har kvar och öppnade förpackningar fick Farai ta hand om och resten packar vi med i en kartong till Mutare. Bilen tankas på bensinstationen vid gästhuset i Mutambara. Sista kvällen i gästhuset betalar vi föreståndaren Juliette för logi under 10 nätter och avslutar med risotto och salami. 

14/2 På fredag morgon kör Farai oss till kliniken i Mutare där vi göre en grundlig inventering. Vi slänger mycket utgånget förbrukningsmaterial samt skänker öppnade förpackningar till kliniken i Mutare och sparar endast ej öppnade förpackningar i en svart box samt instrument och hälsoinformationsplanscher och tandmodeller i den andra svarta boxen samt lite klinikkläder i en resväska och servetter och kompresser i en annan resväska för att underlätta för nästa team. Det finns även två tomma plastbackar att ta med instrument och material i för nästa team. Tatenda kör oss till Harare och vi checkar in på Sunbird Lodge och äter en god Alla Hjärtans Dag middag på kvällen. Nöjda och trötta efter veckornas arbete blickar vi tillbaka och kommer fram till att vi behöver mycket fler tandborstar och tandkräm att dela ut för tandborstinstruktion på barnen. Vi har gett munhälsoinformation till 1481 och screenat 1271 barn, fissurförseglat 267 tänder, 195 fyllningar, 86 extraktioner, scaling på 18 barn, fluorlackat 153 barn och gett tandborstinstruktioner till 461 barn. WOW!                                                           

De flesta barn var mycket duktiga trots behandling under enkla förhållande och utan att kunna inskola på hemspråket. På någon skola fanns enstaka barn med funktionsnedsättning men fick besked att barn med svår funktionsnedsättning och syndrom inte gick i skola utan stannade hemma.

15-16/2 Hemresa till Sverige på lördag eftermiddag och jag och Kjell anländer till Arlanda på söndag morgon medan Sara reser till Malta och anländer söndag eftermiddag, nöjda och upprymda av fantastiska upplevelser och fin känsla i hjärtat av att kunna hjälpa så många barn under så enkla omständigheter.

/ Carina Norberg

Andra reseberättelser

Filippinerna
Reseberättelse, Mars 2024

Reseberättelse, Mars 2024

Reseberättelse - Filippinerna 2024 - Margaretha Nilsson Så var det äntligen dags för avresa, på vårt äventyr med Tandläkare utan gränser, till Filippinerna. Efter alla förberedelser träffas vi på Arlanda den 8/3, 7 av 8 volontärer, för avresa. Vi är ett gäng på 5...

Burkina Faso
Reseberättelse

Reseberättelse

Tanken på att volontärresa med TLUG väcktes hos mig redan under universitetstiden då jag följde TLUGs arbete aktivt genom sociala medier. Att kombinera mitt yrke som jag älskar med volontärarbete som jag sedan barnsben brinner för verkade som drömsysselsättningen...

Filippinerna
Reseberättelse, Mars 2023

Reseberättelse, Mars 2023

Reseberättelse - Filippinerna 2023 - Elisabeth Disley   Travel diary from a volunteer mission to Palompon, in the Philippines, March 2023 with TLUG Though I have known about this trip since Christmas, it didn’t properly sink in until I said my goodbyes and see you...

Har du en fråga?

1 + 4 =